“Deminutiv” pobjednik Banjalučke gitarijade!

0
249

Pobjednici sedmog izdanja Banjalučke gitarijade je mladi bend „Deminutiv“! Oni su sinoć u Klubu studenata Banjaluka pokazali najviše od šest finalista ovog takmičenja.

Članovi žirija Igor Paspalj (magistar muzike i gitarista), Dražen Kecman (Studio Cirith Ungol), Ninoslav Tiki Dobrijević (Digital Boyler Studio) i Zoran Đurić (producent i organizator gitarijade) imali su težak zadatak da izaberu najbolje.

 Gitarijada je bila odlična. Oduševljen sam. Uz ovakve izuzetne mlade stvaraoce i izvođače i ogromno interesovanje i podršku publike, zaista imamo čemu da se nadamo. Nadam se da će svi mediji podržati mlade autorske bendove i dati im mnogo više prostora i podržati njihov rad, jer samo tako možemo razvijati našu muzičku scenu, izjavio organizator Zoran Đurić.

Bend iz Prnjavora postoji nešto više od 3 godine, a čine ga Maja Kitić (vokal), Nemanja Danojević (gitara), Katarina Ćelić (bas gitara) i Nebojša Vuković (bubnjevi). Iako mladi, iza sebe imaju mnogo klupskih i festivalskih svirki, a u poslednje vreme intenzivno se bave autorskim radom.

– Nama pobjeda znači mnogo, prije svega potvrdu da naš rad nije uzaludan. Banjalučka gitarijada označila je početak našeg autorskog rada i nije se mogao bolje odigrati po nas. Pobjedu jesmo priželjkivali, nadali smo joj se, ali ju nismo u potpunosti očekivali. Prvi put smo na festivalu ovog tipa, te nam je za početak značajan uspjeh bio uopšte ući u red finalista, no, naravno, poseban je osjećaj biti najbolji među najboljima. Na gitarijadi je, pored nas, nastupilo još 5 perspektivnih bendova sa autorskim kompozicijama. Bili su sjajni, toliko da smo ih sve mogli vidjeti kao jaku konkurenciju, kaže Dervenćanka Katarina Ćelić.

Drugo mesto pripalo je bendu “S-alt” kojeg čine Filip Marić (frontmen i tekstopisac), Jasmin Avdić (bas gitara), Denil Babović i Mladen Ristić (gitare), Amina Halilčević (bubnjevi) i Bakir Memišević (klavijature). Bend alternativne muzike iz Tuzle, nastao je 2021. godine, a do sada su objavili tri singla “Gorko slatko”, “Novčići” i “Stišaj glad”, koji će se naći na debitantskom albumu “Teksture”.

Treću nagradu osvojio je bend “Eho Radar” iz Prijedora, formiran 2018. godine, a čine ga Marko Divjak (glas, gitara), Nikola Grab (gitara), Igor Stakić (bas) i Damir Knežević (bubnjevi). Do sada su objavili osam autorskih pesama i bili su pobjednici gitarijada „Na putu za jug“ u Mostaru, „Rock fest“ u Aleksandrovcu i „Music Vibes fest“ u Užicu.

Derventa Cafe/Hedliner.rs

PODIJELI