Prnjavor: Održane “Prnjavorske horske svečanosti”

0
213

Festival pod nazivom „Prnjavorske horske svečanosti“ održane su sinoć u hramu Svetog Georgija u Prnjavoru. Učešće pored hora domaćina uzela su i brojna horska društva iz okolnih gradova, a posjetioci su ispunili hram do poslednjeg mjesta.

Šesti put za redom hram Svetog Georgija u Prnjavoru bio je mjesto gdje se širila horska pjesma, a sve u okviru manifestacije „Prnjavorske horske svečanosti“ u organizaciji domaćeg hora Srpskog crkvenog pjevačkog društva „Sv. Georgije“.

Na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, pored molitve, horske svečanosti su dodatno uveličale ovaj veliki praznik.

Ovo je svakako prilika i ova manifestacija se uvijek održava krajem godine, a to je i najbolja prilika da se sumiraju rezultati, kako je prošla godina, kako se radilo i evo nadam se da je publika uživala ovdje u horskom pojanju i da su naši učesnici kroz svoje glasove i svojim učešćem pokazali ono što su radili u protekloj godini”, rekao je protojerej – stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski, koji se nada da će manifestacija trajati i u buduće.

Pored domaćeg hora nastupili su i horovi iz Laktaša, Doboja, Stanara, kao i Hor Gimnazije Prnjavor, i Hor Srednje muzičke škole „Konstantin Babić“ iz Prnjavora.

Svi oni uveličali su ovu svečanost, a činjenica da se preko 100 izvođača predstavilo publici govori da je ova manifestacija itekako priznata.

“Radosni smo i srećni što na ovaj divni Bogorodičin praznik kada proslavljamo Vavedenje Presvete Bogorodice i mi u hramu ovako saborno da kroz horsku muziku slavoslovimo ime Božije. Ovo je prilika da kroz horsku muziku unapređujemo svoj duhovni život jer pjevanje u horu pomaže duhovnu izgradnju, a takođe pomaže i očuvanju naše kulturne i duhovne tradicije”, rekao nam je protonamjesnik Radislav Nunić, dirigent hora SCPD “Sv. Georgije” Prnjavor.

Iz Laktaša se predstavio jedan mladi horski sastav koji djeluje tek dva mjeseca, pod dirigentskom palicom Davida Drinića. Riječ je o Srpskom crkvenom pjevačkom društvu “Sv. Andrej Kritski”.

Vremena nikad dosta, ali mi smo se potrudili, nadamo se da će to biti sve dobro. Prvu audiciju smo imali 7. septembra, drugu 15. septembra, a od 23. mi smo krenuli u realizaciju hora, naravno blagoslovom njegovog preosveštenstva vladike banjalučkog Jefrema i hor trenutno broji 23 člana”, rekao nam je David Drinić.

U horskoj pjesmi uživali su svi prisuti, a to govori i činjenica da je hram bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

TV K3

PODIJELI