Denis Zvizdić o očekivanjima od sastanka u Turskoj

0
1081

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je danas očekivanje da će u fokusu predstojećeg susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom biti razgovori o regionalnoj saradnji, ali i o određenim projektima, odnosno mogućim novim investicionim ulaganjima.

“Bilo bi jako dobro ukoliko bi se konačno dogovorila ruta koja bi povezala Sarajevo i Beograd. Svi relevantni stručni argumenti su na strani one rute koja je izglasana kroz Deklaraciju na nivou BiH i u federalnom Parlamentu. Očekujem da će u razgovorima o tom projektu pobijediti argumeni struke”, istakao je Zvizdić na marginama XI Foruma za tranzicijsku pravdu u post-jugoslovenskim zemljama, koji organizuje Koalicija REKOM.

On je istakao da razgovori lidera u regionu mogu donijeti samo dobro, boljitak i pozitivne procese za BiH, prenose Vijesti.ba.

“Dijalog mora ostati ključni instrument saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Što postignemo veći stepen međusobnog povjerenja, proces pomirenja će ići značajnijom i bržom dinamikom. Oni moraju biti bazirani na relevantnim istorijskim činjenicama, na pravdi i istini, jer bez toga ne možemo govoriti o kreiranju kvalitetne budućnosti, posebno za mlade generacije”, naglasio je Zvizdić.

(Vijesti.ba)

PODIJELI