Učenik izbačen iz škole jer ima Aspergerov sindrom

0
1218

Slavko Mršević, devetnaestogodišnjak iz Rudog, izbačen je iz škole jer ima Aspergerov sindrom, odnosno blaži oblik autizma.

Svakog dana na velikom odmoru Slavko odlazi do Srednjoškolskog centra kako bi vidio svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. Želio je biti saobraćajni tehničar, ali ga je rukovodstvo škole, uprkos upozorenjima da krši sve domaće i međunarodne konvencije i zakone, udaljilo s nastave.

Teško mi je, nedostaju mi časovi
Mršević je 2015. godine upisan u prvi razred. U prvom polugodištu dobivao je ocjene koje mu na kraju nisu zaključene, a u drugom nikako nije ni ocjenjivan. Iz škole su objašnjavali da je bilo “nemoguće ostvariti komunikaciju dovoljnu za razgovor i ocjenjivanje”.

– Već sam izgubio jednu godinu. Nisam uopšte u školi, a volio bih ići. Teško mi je, nedostaju mi časovi – izjavio je Slavko, koji voli mobitele, automobile, kuglanje…

Na zahtjev škole tri puta je išao pred Stručnu komisiju za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, koja je nepokolebljiva u stavu da mu se omogući nastavak redovnog školovanja uz podršku pedagoga i nastavnika.

– Mučna je ta situacija, ne samo za nas nego i za mnoge građane Rudog, da on svakodnevno ide pred školu u koju ne može ući. Sad se i on pita šta je uradio pa mu ne daju u školu. Iako se radi o djetetu s posebnim potrebama, svo vrijeme su ga tretirali kao tipično dijete, bez obzira na preporuke komisije – ogorčen je Slavkov otac Nenad.

Na kraju, dječak je udaljen iz škole bez ikakvog pisanog akta, čime je porodici onemogućeno i pravo na žalbu.

– U školi su mu rekli da ne dolazi, a jedan od profesora poručio mu je da će, ako se pojavi, pozvati policiju – dodao je Nenad.

Iz Pedagoškog zavoda RS naveli su da se učenik treba školovati po redovnom nastavnom planu. Ombudsman za djecu upozorio je da je škola povrijedila zakon o srednjem obrazovanju, a pravo učenika na obrazovanje dovela u pitanje.

Rajak: Građani su frapirani

Direktor Srednjoškolskog centra u Rudom Tatomir Elez izjavio je da je Slavko u školu upisan bez uvjerenja o zdravstvenim poteškoćama s kojima ne bi mogao pohađati nastavu za stručna zanimanja.

– Nije korektno da se djetetu da dvojka ili petica ako ne zna ništa. Nije korektno da se djetetu ne da neki skraćeni oblik nastavnog plana, ali to odobrava Ministarstvo – poručio je Elez.

Načelnik opštine Rato Rajak kaže da su Ruđani frapirani zbog ovakvog odnosa prema Slavku.

– To je bila sprega više ljudi koji su se na taj način odredili prema djetetu, da je to nevjerovatno. Uzdam se u sud, da će podržati sva prava djeteta i porodice, iako je šteta već nenadoknadiva – zaključio je Rajak.

Podignute i optužnice

Koji dio obrazovnog sistema je zakazao odlučiće sud, jer je okružni tužilac Dragan Ninković podigao optužnicu protiv deset osoba, bivšeg direktora i zaposlenih u školi, zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje. Suđenje je u toku, a porodica Mršević boriće se i privatnom tužbom.

(SrpskaCafe)

PODIJELI