DERVENTA: “BOSILJKOVANJE 2018” U NOVOM IZDANJU ( FOTO)

0
382

Interfolk festival “Bosiljkovanje 2018” na kojem će nastupiti 480 učesnika iz Ukrajine, Indije, Srbije, Hrvatske i BiH, počeo je juče svečanim defileom i mini-nastupima ukrajinskog i indijskih igrača na derventskom Trgu pravoslavlja.

Ovogodišnje “Bosiljkovanje” će biti održano u tri lokalne zajednice – Šamcu, Petrovu i Derventi, u organizaciji derventskog Kulturno-umjetničkog društva mladih /KUDM/ “Bosiljak”.

“Festival je sertifikovan od Međunarodnog savjeta organizacija folklornih festivala /CIOFF/ što znači da ispunjava uslove Svjetske asocijacije za održavanje kulturnih festivala. Okupili smo brojne ansamble iz država bivše Jugoslavije, ali i iz Indije i Ukrajine”, rekla je kulturno-umjetnički rukovodilac “Bosiljka” Stana Nagradić.

Ona je dodala da je cilj održavanja ove manifestacije okupljanje svih ljudi i rasa, te predstavljanje kulture i običaja učesnika Festivala.

U BiH je drugi put član indijskog ansambla “Kalrav” Haris Patel, koji je oduševljen ljubaznošću domaćina.

“Igraćemo tradicionalnu igru iz Indije `guđarat`, po istoimenom dijelu Indije. Vaše igre su veoma lijepe i bolje su strukturisane od naših, jer mi imamo slobodne pokrete i improvizaciju, a kod vas su pokreti strogo definisani”, rekao je Patel.

Osim domaćina, na “Bosiljkovanju 2018” učestvuju i folklorni ansambl “Družba” iz Ukrajine, Viteški klub “Beli orlovi” iz Srbije, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Bosiljak” iz Hrvatske, derventski hor “Mozaik”, folklorni ansambl “Kalrav” iz Indije, Kulturno-umjetničko društvo “Stevan Štrbac” iz Srbije, banjalučki Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Hercegovac” iz Širokog Brijega, mališani derventskog Kluba za djecu “Vučko”, Kulturno-umjetničko društvo “Krnjin” iz Doboja, kao i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Koncerti će biti održani u Petrovu i Šamcu, a u nedjelju, 14. oktobra, u 19.00 časova u derventskoj Sportskoj dvorani biće održan veliki završni koncert.

(derventacafe.com)

Foto: Marijan Popadić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here