Derventa – Švaler se krio iza drekavca?

0
3252

Drekavac, bijela prikaza ili, možda, nešto treće, već noćima, jezivim kricima koji dižu kosu na glavi i lede krv u žilama, uteruje strah u kosti meštanima Crnče, tačnije zaseoka Bučani, dvadesetak kilometara udaljenim od Dervente. Da je đavo odnio šalu, svjedoči i činjenica da se u sve umiješala i policija, ali i to, kako saznaju „Novosti“, da su doprinos da se Crnča nađe u fokusu šire javnosti prste umiješali – lopovi, gastarbajteri i neoprezni švaleri!
Mještani su prijavili da to što ih straši „nije insan, a ni životinja. Bijele je boje i ispušta jezive krike, a trči nevjerovatnom brzinom“.

– Prvi put sam tu prikazu vidio na putu prije desetak dana, kada sam se oko osam uveče vraćao s posla. Prvo sam pomislio da mi se učinilo, međutim, kada sam je ponovo te iste noći vidio tu na njivi, i to odmah kraj kuće, noge su mi se odsjekle. Brže-bolje sam utrčao u kuću. Otac, rođak i ja smo uzeli štapove i izašli napolje da vidimo o čemu se radi i da je otjeramo. Krenuli smo prema prikazi, koja je stajala kraj ograde, na njivi, odmah pored naše kuće. Kada smo joj prišli sasvim blizu, na metar-dva, počela je da bježi i ispušta još jezivije krikove. Pokušali smo da je udarimo, ali je stalno izmicala – dio je dramatične ispovijesti mještanina Danijela Pijetlovića, koju je prenio Glas Srpske.

Priču su potvrdili Danijelov otac Boro i rođak Radenko Pijetlović, navodeći da prikaza nije bila čovjek, te da je uz zastrašujuće krike od kojih im se ledila krv u žilama, „izmicala nevjerovatnom brzinom“. Bila je, kažu, bijela i velika.

– To je jezivo i neobjašnjivo. Tako nešto nisam nikada ni vidjela ni čula. Sve jeste, ali ljudski faktor nije – izjavila je Danijelova supruga Božana, koja je, navodno, borbu sa „prikazom“ posmatrala sa kućnog praga.

Od te noći u Crnči i susjednim selima zavladali su strah i panika, a i prije prvog sumraka opustjeli su putevi, uz obavezno zatvaranje prozora i zaključavanje vrata. Uznemireni su psi, živina, ovce, kao i ostale životinje. U pomoć je pozvana i policija.

– Prijavljeno nam je da je nekoliko mještana primijetilo nepoznato biće, koje je kod građana izazvalo uznemirenost. Policija je izašla na teren, ali nije pronašla nikakve tragove, niti je bila ugrožavanja ljudskih života, životinja ili imovine – izjavila je Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj.

Međutim, iz više izvora „Novosti“ nezvanično saznaju da su barem za neke jade ovdašnjih mještana, ipak, kriva ovozemaljska bića. Navodno, u strahu okovanoj mjesnoj zajednici, sa oko 220 domaćinstava i blizu 1.000 stanovnika, od kojih mnogi hljeb zarađuju u Sloveniji i Italiji, jedino su profitirali noćni lopovi. Opustošene su mnoge kuće, prodavnice, a zabilježen je i pokušaj pljačke bankomata u susjednoj Osinji, o čemu se oglasio i CJB Doboj.

– Neki naši gastarbajteri su se grubo našalili pošto su iz Italije, sa tamošnjih nedavnih maškara, „uvezli“ najstrašnije nakaze, kao i trube koje ispuštaju jezive krikove – tvrdi jedan od mještana Crnče, izrazivši sumnju da nije isključeno da je to urađeno za račun neke lopovske družine.

Po trećoj verziji, sve se dodatno zakomplikovalo kada je „na djelu“ dolijao neki neoprezni lokalni švaler.

– Uspio je da umakne sa čaršafom na sebi, uz galamu i njegove „jezive“ švalerske krikove – kaže izvor „Novosti“, dodavši da je da bi se „sakrila bruka i sramota“, sve svaljeno na prikazu, odnosno drekavca!

– Čuo sam za sve tri verzije – rekao je juče za „Novosti“ Momir Vukičević, predsjednik Saveta MZ Crnča. – Tačno je da se u sve umiješala i policija. Bilo je krađa, a imam informaciju da su otkriveni neki lopovi iz Federacije BiH, a sumnja se da su imali jatake u selu. A što se tiče švalera, njih ima svugde pa, očito, i našoj Crnči.

Vukičević, inače matičar i dobar poznavalac (ne)prilika u ovoj MZ, dodaje da je moguće da su jezive krike ispuštali i mačke, jeleni i druge životinje u ovo vrijeme parenja. Međutim, koliko se uznemirujući glas daleko čuje, matičar navodi i telefonski poziv njegove kćerke iz Njemačke.

– Pita me da li je, zbog drekavca ili čega već, sigurno da sa porodicom dođe u Crnču za Vaskrs, kao je bila planirala – kaže matičar i predsjednik ove mjesne zajednice.

DJEVOJAČKO GROBLjE

Matičar iz Crnče, Momir Vukičević, kaže da vjerovanju u prikaze i drekavce u ovom kraju mnogi pogodno tlo nalaze u starim legendama, a jedna od njih je i ona o Djevojačkom groblju.

– Nedaleko od puta gdje se, navodno, pojavila prikaza, do prije nekoliko godina postojao je ukrašeni mramor. Prepričava se da su tu stradali i sahranjeni svatovi, među njima i djevojke, po čemu je to mjesto o dobilo naziv djevojačko groblje. Neki mještani su prepričavali da su im se oko tog biljega stradanja priviđale ovce, ali i ljudi u kolu i nevjeste – kaže za naš list Vukičević.

PODIJELI