Deset zapovijesti za uštedu goriva

0
845

Većina stručnjaka za četvorotočkaše se složila da ukoliko se pridržavate ovih 10 zapovijesti, nećete se više ogriješiti o svoj džep.

 

1. Ne sipajte nikada do vrha

Onog trenutka kada punilica za benzin klikne i prestane da sipa gorivo u rezervoar, vaš je automobil dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervar sigurno bio pun. To gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

2. Dobro zatvorite poklopac od rezervoara

Benzin će izvjetriti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje u vazduh ode i do 540 miliona litara goriva. Zato, dobro zavrnite poklopce!

3. Parkirajte svog ljubimca u garaži

Garaža auto drži toplim zimi, a hladnim ljeti. Na taj način nećete trošiti gorivo na grijanje auta, kako bi se otopio led sa njega, niti ćete ljeti morati da palite klimu baš svaki put kada sjednete u auto.

4. Držite se hlada

Inače, kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa sunca, jer osim što ga grije, zbog vrućine ispari i znatna količina goriva.

5. Napumpajte gume

Izbalansirajte gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slabi pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor pa motor mora raditi snažnije, kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak povećavaju potrošnju goriva za čak 15 odsto.

6. Jednom mjesečno provjerite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba izmjeriti kada su one hladne. Idealno je vrijeme, odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.

7. Održavajte motor

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svjećice, može trošiti i do 30 posto više goriva.

8. Zamjenite filtere za vazduh

Pripazite na filtere za vazduh motora. Kada se na njima nakupi lišće, bube i druga prljavština, potrebno je da se zamijene, jer guše motor. Uredni filteri mogu vam uštedjeti i do 10 odsto goriva. Svaki put kada mijenjate ulje, bilo bi dobro da promijenite i filtere. Otprilike, svaka tri mjeseca.

9. Koristite kvalitetno ulje

Upotrebljavate li ulje koje vam je preporučio proizvođać automobila, možete da uštedite 1 do 2 odsto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolji, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje.

10. Ne štedite na održavanju

Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here