Deset zemalja Latinske Amerike protiv upotrebe sile

0
179

Deset zemalja Latinske Amerike i Kanada odbacile su upotrebu sile u rješavanju krize u Venecueli, dok su za Vašington “sve opcije na stolu”.

Lima grupa saopštila je nakon sastanka u Bogoti da u Venecueli mora da dođe do tranzicije na miran i demokratski način u okviru Ustava i međunarodnog prava.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Perua Ugo de Zela rekao je da se mora pronaći rješenje diplomatskim sredstvima bez pribjegavanja upotrebi sile jer to samo može dovesti do gubitka ljudskih života.

Američki potpredsjednik Majkl Pens rekao je da, iako postoji nada za mirnu tranziciju ka demokratiji, “sve opcije ostaju na stolu”.

Sastanak je uslijedio nakon što su vojska i milicija Venecuele osujetili pokušaje vođe opozicije Huana Gvaida da prebaci više stotina tona hrane humanitarne pomoći u zemlju, javio je DPA.

Vlada predsjednika Nikolasa Madura spriječila je ulaz kamionima sa humanitarnom pomoći koji su dolazili iz pravca Kolumbije i Brazila. Maduro tu pomoć vidi kao paravan za američku vojnu intervenciju, čiji je cilj njegovo zbacivanje sa vlasti.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, čija zemlja nije priznala vođu opozicije Huana Gvaida za predsjednika i koji nije učestvovao na sastanku u Bogoti, upozorio je protiv upotrebe sile.

– Meksiko ponavlja svoj poziv svim akterima da kategorično odbace svaku upotrebu sile – saopštila je Vlada Meksika.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here