Protesti u Seulu, traže da Tramp “pritisne” Kima

0
531

Grupa demonstranata okupila se u Seulu noseći u rukama slike sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, zahtjevajući da američki predsjednik Donald Tramp izvrši pritisak na Kima zbog nepoštovanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Na desetine okupljenih izrazilo je protivljenje i eventualnoj deklaraciji Vašingtona i Pjongjanga kojom bi se se formalno okončao Korejski rat vođen od 1950. do 1953. godine, jer smatraju da će Pjongjang iskoristiti deklaraciju da pozove SAD da smanji broj vojnika u Južnoj Koreji, prenijela je agencija AP.

Američka agencija navodi da se ne očekuje da stanje ljudskih prava bude tema drugog samita između Kima i Trampa, koji je poslije prošlogodišnjeg sastanka u Singapuru izjavio da je Kim “sjajna ličnost” koja “voli svoje ljude”.

U srijedu večera, u četvrtak sastanci

Donald Tramp počeće drugi susret sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom u Hanoju u srijedu privatnom večerom, objavila je Bijela kuća.

Kako se navodi, dvodnevni sastanak Trampa i Kima počeće zvaničnim pozdravljanjem i obrokom.

AP prenosi da će večeri prisustvovati i državni sekretar Majkl Pompeo i šef administracije Bijele kuće Mik Malveni.

Biće prisutna i dvojica Kimovih pomoćnika, kao i prevodioci.

Sljedećeg dana, u četvrtak, Tramp i Kim će imati seriju zvaničnih susreta.

Kako se očekuje, Tramp će u Vijetnam stiči će večeras po lokalnom vremenu i prije sastanka sa Kimom sastaće se s predsjednikom i premijerom Vijetnama.

Rojters navodi da je Pompeo već stigao u Hanoj, a u prijestonicu Vijetnama doputovao je i Kim.

(Tanjug)

PODIJELI