Nekada treći čovjek Vatikana proglašen krivim za seksualno zlostavljanje djece

0
233

Kardinal Džordž Pel, vatikanski blagajnik i nekada treći najmoćniji čovjek u Vatikanu, proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje djece nakon suđenja u Melburnu.

Džordž Pel je na sudu u Melburnu proglašen krivim za prestupe nad 13-godišnjim dječacima, koji su pjevali u horu Katedrale Sv. Patrik, u prostorijama crkve prije 22 godine, a kazna će biti objavljena početkom marta, piše Gardijan.

Pel je inače osuđen još 11. decembra jednoglasnom presudom porote, ali prema australijskim zakonima ova odluka nije mogla postati javna dok se ne završi još jedno suđenje za seksualno zlostavljanje dječaka iz 70-ih godina, na kojem je Pel oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Osuđeni tvrdi da je nevin i uložio je žalbu na presudu.

Pel je postao najviše pozicionirani dužnosnik Vatikana kojem se sudilo za seksualno zlostavljanje. Vatikan još nije prokomentirao presudu, ali je objavio da su Pel i još dva kardinala uklonjeni iz Vijeća savjetnika.

Osuđujuća presuda za Pela, koji će najvjerovatnije biti zatvoren, je veliki šok za globalnu katoličku zajednicu i udarac za papu Franju koji pokušava djelovati u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece unutar crkve.

(klix.ba)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here