DETALJI STRAVIČNOG POŽARA Neadekvatne elektro instalacije umalo UZROKOVALE TRAGEDIJU

0
491

Burna noć je iza porodice iz Sarajeva koja se sinoć borila s vatrenom stihijom u stanu u naselju Mejtaš, ali i iza sarajevskih policajaca i vatrogasaca koji su spasili živote četiri osobe.

Kako saznaje Klix iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, supružnici Muslić koji su se sinoć našli u požaru teško su povrijeđeni, dok su još jedna osoba inicijala N. G. i njen 2,5-godišnji sin zadobili lakše povrede.

Prema izvještaju policije, policijski službenici sinoć su se uputili u ulicu Pehlivanuša na broj 13 odmah nakon što im je u 1:45 sati dojavljeno da je stambena zgrada u plamenu te da se čuje vriska i galama stanara.

Policajci su po dolasku na mjesto događaja primijetili veći plamen u potkrovlju stambene zgrade te ljude na krovu koji panično dozivaju pomoć. Odmah su pozvali i vatrogasce te ekipe hitne pomoći.

– Tri osobe nalazile su se na rubu krova zgrade zarobljeni plamenom koji se širio prema njima, a riječ je o ženi i muškarcu koji je u naručju držao bebu. U napadu panike on je htio da baci bebu s krova kako bi joj spasio život – navodi se u policijskom izvještaju.

Policajci su potom uz pomoć nekoliko građana okupljenih ispred zgrade pronašli deku koju su, kako kažu, raširili između sebe kako bi muškarac bacio s krova bebu. Nakon kraćeg ubjeđivanja, muškarac je bacio bebu koju su policajci uspjeli uhvatiti u deku. Do dolaska hitne pomoću, bebu je čuvala jedna policajka.

Nakon što su policajci spasili bebu, na mjesto događaja stigla su i četiri vatrogasna vozila sa ukupno 13 vatrogasaca. S obzirom da prva ekipa vatrogasaca koja je stigla na teren nije imala korpu na vatrogasnom vozilu, policajci su se uz pomoć merdevina popeli na krov obližnje zgrade koja se naslanjala na zgradu koja je bila u plamenu.
Pet policajaca pomogli su ugroženom bračnom paru da se spusti niz merdevine. Oni su odmah upozorili policajce i vatrogasce da se u potkrovlju nalazi još jedna ženska osoba koja je srčani bolesnik.

Vatrogasci su ovu ženu zatekli u besvjesnom stanju sa vidnim opekotinama. Uspjeli su je iznijeti iz zgrade i prenijeti do vozila Hitne pomoći gdje joj je ukazana prva pomoć.

Svi povrijeđeni u požaru prevezeni su u Opću olnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Vatrogasci su gasili požar do 5 sati ujutro, a pretpostavlja se da su neadekvatne elektro instalacije uzrok izbijanja vatre.

U policijskom izvještaju navodi se da je na mjestu požara bila i ekipa Elektrodistribucije koja je prekinula dovod električne energije do zgrade koja je bila u plamenu.

/Srpskainfo/

PODIJELI