Davidović: Ugroženi srpski povratnici, ali i Bošnjaci

0
387

Predsjednik Udruženja “Povratnici” Nemanja Davidović izjavio je, uoči današnjeg protestnog skupa u srpskom selu Lipa između Bosanskog Petrovca i Bihaća, gdje se nalazi migrantski kamp, da problem sa migrantima nemaju samo Srbi, već i Bošnjaci, te da treba pojačati fizičko obezbjeđenje kampa i spriječiti njihovo slobodno kretanje, obijanje i pljačkanje kuća.

– Ugroženo je kompletno lokalno stanovništvo, a posebno Srbi povratnici. Zbog neadekvatne obezbijeđenosti kampa migranti se slobodno kreću, obijaju i pljačkaju kuće, a često se i tuku između sebe – istakao je Davidović.

On je za “Politiku” rekao da će od vlasti Unsko-sanskog kantona biti zatraženo da pojačaju fizičko obezbjeđenje kampa i da se pripadnicima policije koji su već angažovani na obezbjeđenju što prije isplate tri zaostale plate.

Davidović je naglasio da će, ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, proteste organizovati u Sarajevu.

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović ukazao je da je evidentirano više od 200 napada migranata na stanovnike i imovinu povratnika u Federaciju BiH, te naglasio da će na današnjem skupu iskazati protivljenje najavljenom proširenju kampa.

– Uputićemo apel tročlanom Predsjedništvu Bih da otvore razgovore sa predstavnicima Pakistana, Iraka, Irana i Avganistana da se ilegalni migranti iz tih zemalja isele iz BiH – rekao je on.

“Politika” podsjeća da se u prihvatnim centrima u BiH, prema nekim procjenama, nalazi oko 6.000 migranata, te da broj pridošlica raste, što je potvrdio i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar, koji je rekao da je “u posljednjih 10 dana evidentirano 450 novopridošlih”.

/Srna/

PODIJELI