Pasoša BiH se odreklo više od 5.000 osoba

0
424

Sve više domaćeg stanovništva podnosi zahtjev za ispis iz matične knjige državljana, a samo za godinu i po za to su se odlučile čak 5.252 osobe.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kazali su “Glasu Srpske” da se lani državljanstva BiH odreklo 4.146 osoba, a do 4. juna ove godine dodatnih još 1.106 lica.

– Prilikom odricanja od državljanstva lica koja podnose zahtjev za to moraju dostaviti dokaz da će steći državljanstvo druge države – pojasnili su u Ministarstvu civilnih poslova.

Najviše bivših državljana BiH, i to njih 456, samo u ovoj godini postali su Nijemci, dok je njih 341 dobilo državljanstvo Austrije, a 219 Slovenije.

Državljanstva BiH odreklo su samo u ovoj godini i 55 osoba koje su postale državljani Hrvatske.

– Za državljanstvo Srbije odlučilo se 16 građana, Crne Gore njih sedam, Holandije šest, a Lihtenštajna četiri osobe u ovoj godini – naveli su u Ministarstvu civilnih poslova.

Po jedna osoba odrekla se državljanstva BiH i odlučila za državljanstvo Švedske i Švajcarske.

Demograf Stevo Pašalić ističe da iz BiH odlazi mnogo više građana nego što ih se odriče državljanstva.

– Građani se odriču državljanstva BiH jer u zemlji u kojoj žive već duže vrijeme mogu ostvariti mnoga druga prava kada postanu njihovi državljani – naveo je Pašalić.

Naglasio je da je, prema njihovim najnovijim istraživanjima, od 1991. do kraja 2019. godine BiH izgubila 1.337.777 stanovnika, te da se od to­g broja na migracije odnosi 90 odsto.

Kada je riječ o očekivanjima, Pašalić navodi da prognoze nisu optimistične.

– Ovaj prostor i dalje će imati izražene migracije i smanjeno rađanje te starenje populacije. Građani će nastaviti da odlaze prema imigrantskim zemljama. Nije realno ni da računamo da u skorijoj budućnosti imamo povratak dijaspore, ali je potrebno uspostaviti saradnju s njima kroz ekonomiju i nauku – rekao je Pašalić.

Istakao je da je ekonomski faktor glavni razlog zbog kojeg građani sve više odlaze iz BiH.

– Mi imamo veliki broj genijalaca i njima moramo dati šansu. Svi kažu da ostaju samo ako imaju siguran posao i krov nad glavom. To pokazuju primjeri mnogih zemalja u svijetu. Niko nije riješio demografiju povećanim dječjim i porodiljskim naknadama. Potreban nam je siguran i bezbjedan prostor kako bismo koliko-toliko zadržali domaće stanovništvo – naveo je Pašalić.

Taksa
Lica koja imaju, odnosno stiču državljanstvo država bivše SFRJ, moraju da plate 200 maraka administrativne takse prilikom ispisa iz matične knjige državljana.

– Ostala lica koja stiču državljanstvo drugih država treba da plate administrativnu taksu od 800 KM za odricanje od državljanstva BiH – naveli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

/Glas Srpske/

PODIJELI