DIONICA DOBOJ – PRNJAVOR BIĆE IZGRAĐENA DO LJETA

0
770
ДОБОЈ, 6. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић у Кладарима током обиласка радилишта на дионици аутопута Добој -Прњавор..

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izrazio je nakon današnjeg obilaska dionice auto-puta u izgradnji Prnjavor – Doboj zadovoljstvo intenzitetom i kvalitetom radova ocijenivši da će dionica biti izgrađena do ljeta naredne godine.

 

“Urađeno je 80 odsto planiranih radova, a 25 kilometara dionice je asfaltirano. Počela je montaža zaštitne ograde i zvučnih barijera, što je pokazatelj da se radi o završnim radovima”, rekao je Trninić novinarima u Kladarima kod Doboja, nakon obilaska radova.

Trninić očekuje da će do ljeta auto-put Prnjavor – Doboj biti pušten u funkciju sa svim pratećim objektima.

On je podsjetio da su na dionici planirana izgradnja 64 objekata, od kojih su najzahtjevniji most na rijeci Bosni i Ukrini.

Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da je sa ministrom danas obišao gradilište auto-puta Banjaluka – Doboj koje je dugo 72 kilometra, na kojoj je angažovana sva odgovarajuća građevinska operativa.

Topić je naveo da su radovi na dionici od Prnjavora do Doboja u završnoj fazi.

“Objekti Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja su još prošle godine izgrađeni i useljivi. Paraleno se radi na izgradnji objekti za naplatu putarine koji će biti u funkciji kada se pusti auto-put do ljeta naredne godine”, rekao je Topić.

On navodi da se na dionici od Prnjavora do Banjaluka rade zemljani radovi, a prioritet je da se do kraja zime probije kompletna trasa od 35 kilometara, od kojih je 30 kilometara već odrađeno.

Dejvid Praten, predstavnik kompanije “IRD eptis” koja je zadužena za reviziju izrade projekta i nadzor izgradnje auto-puta, rekao je da su otpočeli završni radovi na ovoj dionici, izrazivši zadovoljstvo što će se okončati naredne godine.

Projekt-menadžer na dionici auto-puta Doboj – Prnjavor Edvard Režonja rekao je da je na izgradnji dionice diretkno angažovano 600 radnika, a indirektno oko 1.000.

Prema njegovim riječima troškovi na izgradnji se kreću prema ugovorenom iznosu.

Izgradnje dionice Doboj – Prnjavor finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180.000.000 evra, a dionica Banjaluka – Prnjavor iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160.000.000 evra.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here