Đaci drugog razreda upoznavaće digitalni svijet iz više uglova: Od uređaja u domaćinstvu do opasnosti na internetu

0
697

Učenike drugog razreda osnovne škole od septembra u klupama čeka novi predmet digitalni svijet, a osim o izgledu i upotrebi uređaja u domaćinstvu, na časovima će učiti i kako da komuniciraju i zaštite se u slučaju kontakta sa neprimjerenim digitalnim sadržajem ili nepoznatim, zlonamjernim osobama.

S obzirom na to da su učenici od malih nogu svakodnevno u kontaktu sa digitalnim uređajima, u Republičkom pedagoškom zavodu ističu da je veoma važno da se na pravi način znaju odnositi prema njima i da ih pravilno koriste, na bezbjedan način.

– Učenici će na časovima učiti o njihovom izgledu, digitalnim uređajima u domaćinstvu i različitim zanimanjima, komunikaciji pomoću digitalnih uređaja i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu, kao i u zdravlju, te o pomoći u slučaju kontakta sa neprimjerenim digitalnim sadržajem, nepoznatim, zlonamjernim osobama ili onima koje komuniciraju na neprihvatljiv način i slično – pojašnjavaju u zavodu za “Glas Srpske”.

Dodaju da će nastavnici za izvođenje nastave koristiti priručnik, jer će udžbenici za ovaj, ali i sve ostale nove predmete, biti obezbijeđeni kada počne primjena novog programa i kada na osnovu njega budu predloženi novi udžbenici.

– Za izvođenje nastave iz novih predmeta nastavnici će dobiti smjernice i uputstva na savjetovanjima i seminarima koje organizuje Republički pedagoški zavod od 16. do 31. avgusta – pojasnili su u zavodu.

Direktori osnovnih škola u Srpskoj za “Glas” ističu da nemaju mnogo detalja o novinama koje čekaju osnovce u septembru, ali pozdravljaju uvođenje ovog predmeta s obzirom na to da su đacima putem interneta i digitalnih tehnologija dostupni razni sadržaji.

– Ukoliko se djeci prošire saznanja o sadržajima koji im se nude kroz digitalni svijet, ona će znati kako da se čuvaju svega što je negativno, te kako da na pravi način iskoriste tehnologije za nadogradnju znanja – rekla je direktorica Osnovne škole “Nikola Mačkić” Donja Previja, Ribnik, Ivana Savić. Ona je izrazila nadu da će časovi od jeseni ponovo trajati 45 minuta kako bi nastavnici imali dovoljno vremena za sve nove lekcije.

– Nadam se da će epidemiološka situacija ostati stabilna jer i te kako se osjeti nedostatak tih 15 minuta u organizaciji nastave – rekla je Savićeva.

Benefite od novog predmeta očekuje i direktor OŠ “Desanka Maksimović” u Trnu Radoslav Savanović koji je uvjeren da će se prosvjetari dobro snaći iako nema udžbenika za ovaj predmet, jer je u razrednoj nastavi dosta mlađeg kadra.

– Digitalni svijet je svuda oko nas, živimo u doba digitalizacije i vjerujem da će se i bez udžbenika dobro snaći i učitelji i đaci. Zaštita djece na internetu i društvenim mrežama sigurno je jedan od razloga za uvođenje tog predmeta – istakao je Savanović.

I osnovce viših razreda očekuju novine od iduće školske godine, pa će tako predmet demokratija iz šestog biti prebačen u deveti razred, a predmeti priroda i društvo spajaju se u jedan u petom razredu. Petake i šestake očekuje više časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja kao i program iz tog predmeta usklađen sa uzrastom djece.

– Učenici koji su u školskoj 2020/21. godini bili šesti razred više u osnovnoj školi neće imati predmet demokratija i ljudska prava jer su ga imali u tom razredu – pojasnili su u Republičkom pedagoškom zavodu.

Pripreme

U Republičkom pedagoškom zavodu ističu da se novine u obrazovanju uvode postepeno već 20 godina.

– O svim promjenama škole su obavještavane na vrijeme. U predlaganju promjena učestvuju stručni timovi koji su sastavljeni od nastavnika iz osnovnih škola, profesora iz srednjih škola i sa fakulteta. Sa svim uputstvima za izvođenje nastave u narednoj školskoj godini nastavnici će biti upoznati na savjetovanjima u drugoj polovini avgusta kao što je to rađeno svih prethodnih godina i svima će biti omogućeno da se spreme do početka školske godine – istakli su u zavodu.

/Glas Srpske-Milijana Latinović/

PODIJELI