Đi Ping: Iskoristiti potencijal saradnje

0
347

Ambasador Kine u BiH Đi Ping očekuje da će dvije zemlje iskoristiti potencijal saradnje, šireći praktičnu saradnju u trgovini, poljoprivredi, turizmu i drugim oblastima.

– Takođe, nastavićemo jačati kulturnu razmjenu radi boljeg razumijevanja između naših naroda. Sve u svemu, platforma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope nastaviće da pruža veći prostor i prilike za sopstveni razvoj BiH – ocijenio je Đi u autorskom tekstu za štampane medije u BiH.

Osvrćući se na proteklih devet godina od uspostavljanja mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kineski ambasador podsjeća da je BiH uključena od samog početka i ističe da je postigla niz zavidnih rezultata.

– Termoelektrana Stanari predstavlja prvi projekat koji je koristio specijalnu kreditnu liniju koja je iznosila 10 milijardi američkih dolara. Taj projekat je znatno doprinio energetskoj nezavisnosti BiH, te postao uspješan primjer saradnje Kine i BiH – naveo je Đi.

Prema njegovim riječima, BiH je 2018. godine postala druga zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za nosioce kineskih pasoša, a kao rezultat je broj kineskih turista koji su posjetili BiH rapidno porastao sa manje od 10.000 na više od 100.000 godišnje, tako da je Kina zauzela drugo mjesto po dolasku stranih turista u BiH.

– Proteklih godina Sarajevo i Mostar bili su domaćini više multilateralnih događaja u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao što su 7. Sarajevo biznis forum, Sajam vina i poljoprivrednih proizvoda, Sajam poljoprivredne opreme i investicija, konferencija na visokom nivou o saradnji u turizmu, Forum o saradnji u inovacijama – podsjetio je kineski ambasador.

Govoreći o budućnosti, Đi je naveo da će saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope biti fokusirana na borbu protiv pandemije, oporavak ekonomije i društveni razvoj.

– Ova saradnja nastaviće da doprinosi povezivanju zemalja Centralne i Istočne Evrope kroz zeleni razvoj, te digitalnu transformaciju svih uključenih zemalja i na taj način obogaćivati sadržaj sinoevropske saradnje, te unaprijediti zajednički razvoj Kine i Evrope – precizirao je Đi.

Kada je riječ o projektima u BiH, on je naveo da će poddionica Počitelj-Zvirovići na Koridoru Pet-ce, hidroelektrane Ulog i Dabar, Blok sedam u Termoelektrani Tuzla, vjetroelektrane Derala i Ivovik, te Bolnica Sveti apostol Luka u Doboju i dalje napredovati.

Do kraja godine, dodao je kineski ambasador, u Sarajevu će biti održan Peti forum gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

– Naše dvije strane iskoristiće potencijal saradnje, šireći praktičnu saradnju u trgovini, poljoprivredi, turizmu i drugim oblastima. Takođe, nastavićemo da jačamo kulturnu razmjenu radi boljeg razumijevanja između naših naroda. Sve u svemu, platforma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope nastaviće da pruža veći prostor i prilike za sopstveni razvoj BiH – poručio je Đi.

/SRNA/

PODIJELI