Đokić: Do 2035. godine planirana investicija 11,5 milijardi KM u oblast energetike

0
339

Republika Srpska stavila je oblast energetike na prvo mjesto kao svoju najveću razvojnu šansu, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i najavio da je do 2035. godine u planu da se u ovu oblast investira 11,5 milijardi KM.

Đokić je na otvaranju Samita energetike u Trebinju rekao da je do sada u oblast energetike investirano više od tri milijarde KM i da je u toku realizacija velikih investicija.

On je dodao da pored ulaganja u putnu infrastrukturu, energetika polako preuzima primat u ekonomskom rastu i razvoju Republike Srpske.

U Hercegovini i istočnom dijelu Republike Srpske postoji koncentracija energetskih objekata zbog prirodnih resusra, rekao je Đokić i napomenuo da će se podupirati razvoj i ostalih dijelova, poput Semberije, Posavine, Krajine.

Đokić je naveo da je Republika Srpska inovirala strategiju razvoja energetika do 2035. godine i da su ciljevi racionalno upravljanje nacionalnim energetskim resursima, sigurno snabdijevanje građana energije, uravnoteženo iskorištavanje prirodinih energetskih resursa kao i gradnja energetiskih kapacitata u skladu sa modernom evropskom praksom.

On je napomenuo da je u toku izgradnja hidroelektrane “Dabar”, a da je u saradnji sa Srbijom počela gradnja hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, čime se ostvaruje ovaj veliki projekat o kome se pričalo više od 40 godina.

“Brine otpor da se gradi i razvija u BiH, što institucije u BiH pokušavaju da stanu na put ovom projektu i postavljam pitanje čija je to Republika Srpska i kome pripada, ako nije dio BiH”, rekao je Đokić uvjeren da će biti dovoljno mudrosti i spremnosti da se realizuje ovaj kapitalni projekat koji će donijeti korist svima.

Ministar je naveo da je u toku i realizacija projekta malih hidroelektrana na rijeci Bistrici čija bi izgradnja trebalo da počne u drugoj polovini ove godine.

On je podsjetio da je izdato i više koncesija vjetroelektrana i solarnih elektrana u Republici Srpskoj.

“Republika Srpska snažno prati direktive i smjernice Energetske zajednice”, rekao je Đokić i ocijenio da je Srpska ušla u energetsku tranziciju i želi da prati savremene trendove u ovoj oblasti.

On je naglasio da Republika Srpska želi dijalog i saradnju sa svima kada je riječ i o energetici ali i o drugim oblastima, kao i da riješi otvorena pitanja.

“Otvara nam se velika šansa da stvaramo dobra za buduće generacije”, istakao je Đokić i ocijenio da će ovaj samit u Trebinju na osnovu znanja svih učesnika doprinijeti razvoju energetskog sektora u Srpskoj, BiH i regionu.

/SRNA/

PODIJELI