Dobar rod u voćnjaku Popovića

0
1853

  Mladi poljoprivredni inženjer Dejan Popović odlučio je prije nekoliko godina da znanje stečeno tokom višegodišnjeg školovanja primjenjuje na porodičnom imanju u Palačkovcima.Zasadio je voćnjak u kome je danas više od 2.700 stabala raznih vrsta kruške.

 

Prethodna godina bila je izuzetno rodna,pa mu je to donijelo slatke muke,jer nije znao šta i kako sa zrelim sočnim plodovima „viljamovke“,“fetela“,“santa marije“ i drugih vrsta.

-Na našem području nema industrijske prererade voća,odnosno organizovanog otkupa,pa jeprinos najvećim dijelom završio kao rakija.Drugog izbora nije bilo.Raspolažem sa većim količinama rakije,a zaliha ću pokušati da se rješim do nove berbe,kaže Popović.

Ovaj mladi stručnjak ima punu podršku roditelja i brata,koji se bavi i peradarstvom u moderno opremljenoj farmi.

-Prethodna zima bila je s nenormalno visokim temparaturama.Kasnije,u martu i aprilu postojao je strah od mrazeva,ali ih na sreću nije bilo,pa su plodovi počeli da se razvijaju.Očekujem da će i ova godina biti rodna,riječi su jednog od vodećih voćara prnjavorskog područja.

Popović primjenjuje sve najsavremenije metode u zaštiti stabala i obradi zemljišta,a riješio je i pitanje navodnjavanja voćnjaka,pa njegova ekonomija može biti za primjer kao parcela gdje se maksimalno poštuju standardi ove vrste proizvodnje./R.P./

PODIJELI