NSA prisluškuje vaš iPhone čak i kad je isključen!

0
974

Eksperti su utvrdili da NSA zaista može da prisluškuje ljude putem mikrofona na iPhone-u, čak i kada je on isključen. Ovu teoriju prvi je objavio Edvard Snouden tokom intervjua sa Brajanom Vilijamsom u večernjim vijestima na NBC-u.

Voditelj Brajan Vilijams je tokom intervjua pitao Snoudena šta NSA može da uradi sa njegovim iPhone-om, i da li je moguće da ga daljinskim putem kontrolišu.

snouden

– Naravno da mogu da uključe telefon i da vas prisluškuju, čak i kada je on isključen, a vi mislite da ste bezbjedni – izjavio je Snouden.

Istraživači su utvrdili da je ova tehnika moguća. Uređaj može da djeluje kao da se isključuje, dok se on u stvari prebacuje u mod male potrošnje koji ostavlja sve komunikacione čipove uključene. Ovo stanje telefona mu omogućava da prima komande, uključujući i one koje bi aktivirale mikrofon. Oni su dodali još i da je veoma teško utvrditi da li je telefon “napadnut” od strane špijunskih agencija.

Ova tehnika nazvana je “Implant”. NSA ustvari presreće uređaje i na njih instalira određeni hardver ili softver kako bi omogućila kasnije prisluškivanje. Uglavnom se presreće veliki broj pošiljki na putu iz fabrike do radnji, kako bi se instaliralo sve što je potrebno za prisluškivanje. Izvor: daily mail)

PODIJELI