DOBOJ: VODOSTAJ BOSNE 370 CENTIMETARA, ALI U STAGNACIJI

0
612

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju je u stagnaciji i iznosi 370 centimetara, što je za 70 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava, rekao je načelnik Odjeljenja civilne zaštite Doboj Miroslav Milošević.

Vodostaj Bosne jutros je iznosio 400 centimetara. Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara.

Milošević je novinarima rekao da se očekuje smanjenje vodostaja Bosne, s obzirom na pokazatelje njenog kretanja uzvodno, ali da sve zavisi od vremenskih uslova.

On je naveo da je zbog izlivanja rijeke Bosne saobraćaj za putnička vozila obustavljen na regionalnom putu Doboj-Maglaj, na području Ševarlija i podvožnjaka u Paklenici, ali da će tokom dana i oni biti osposobljeni za saobraćaj.

Milošević je naveo da su ekipe na terenu dok kota ne padne ispod 300 centimetara, te da su u komunikaciji sa kolegama iz federalne opštine Maglaj.

Odbornik u dobojskoj Skupštini grada Izaim Hadžikadunić rekao je da je u toku čišćenje bunara u dobojskoj mjesnoj zajednici Makljenovac, kojeg je sinoć poplavila rijeka Usora.

“Voda se povlači sporije nego inače. Lokaciju je posjetila gradska komisija i trenutno se radi na osposobljavanju bunara da bi mještanima obezbijedili normalno vodosnadbijevanje vodom za piće”, izjavio je Hadžikadunić.

Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.

(Srna)

PODIJELI