Dodatni razlog za jutarnju šoljicu kafe

0
972

Kafa ne samo da može da vas razbudi i razmrda i da svojim mirisom učini jutro mnogo prijatnijim, već, kako naučnici otkrivaju u poslednje vrijeme, može da utiče povoljno na vaše zdravlje. Nizu otkrića o pozitivnim stranama crnog napitka dodajte i da vodi računa o “integritetu vašeg genetskog materijala”, odnosno da čuva DNK.

Istraživanje objavljeno u “Evropskom žurnalu ishrane” ukazuje na to da je u bijelim krvnim zrncima muškaraca koji redovno i u umjerenim količinama piju kafu DNK “čvršći”.

Iako je studija izvedena na relativno malom broju muškaraca, rezultati se slažu sa ranijim istraživanjima koja su povezala konzumiranje kafe sa manjim oksidativnim oštećenjima bijelih krvnih zrnaca, koja utiču na DNK.

Ovo svojstvo kafa duguje hlorogenoj kiselini, koja je jak antioksidant i ima anti-inflamatorna svojstva.

Naučnici su grupu od 84 zdrava muškarca podijelili na dva dijela i jednoj polovini su svakodnevno tokom četiri nedelje davali 750 mililitara “arabike”, dok su ostali pili vodu.

Na početku istraživanja, kod svih muškaraca je zabilježen isti nivo spontanih pucanja DNK lanaca, dok je četiri nedelje kasnije grupa koja je pila vodu imala 27 odsto više oštećenja.

Kako se navodi u istraživanju, kafa je pokazala očigledna zaštitna svojstva, koja “mogu da se smatraju kao korisna za ljudsko zdravlje”.

Ipak, ističe se da, uprkos tome što postoje dokazi da kafa može da odloži pojavu bolesti povezanih sa ovakvom vrstom oštećenja, to ne znači da će vas samo ispijanje kafe potpuno zaštiti. /b92/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here