Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, i Srpska traži stolicu!

0
503

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ukoliko dođe do uključivanja /samoproglašenog/ Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiti i Banjaluka.

“Kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Skupština Srpske donijela je rezoluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

On je poručio da stranci uporno primjenjuju duple aršine i upozorio da ne mogu argumentaciju koju koriste za /samoproglašeno/ Kosovo da isključe u BiH.

“U tom pogledu, rješenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumijeva i rješavanje problema statusa Srpske. To pitanje stavićemo na dnevni red kada se za to budu stvorile okolnosti”, najavio je predsjednik Srpske.

Govoreći o odluci Velike Britanije da zabrani raspravu o Kosmetu u Savjetu bezbjednosti UN, Dodik je rekao da to za njega nije ništa novo.

“Od kada je prisutna na ovim prostorima, još od vremena Otomanske imperije, politika Britanije je antisrpska. Mi moramo da se borimo za naše pozicije i da otvoreno kažemo – Britanci su trajno usmjereni protiv nas. I svakom novom britanskom ambasadoru, kada dođe prvi put kažem: `Dobar dan, ne mogu da vam kažem dobro došli, jer znam da ste došli da radite protiv nas`”, naveo je Dodik i dodao da oni na to “iskolače oči” i gledaju ga u čudu.

Prema njegovim riječima, ambasadorima koji dolaze u ovaj region “već 20 godina daju se isti nalozi”.

“NJihova arogancija prema nama je ista, a svijet se mijenja. Evropa, koja je prije sedam-osam godina bila obećana priča, sada je, a o tome svjedoči i francuski predsjednik /Emanuel/ Makron, potpuno drugačija. I sad ja treba da ćutim ili da budem klovn i pričam ono što se od nas očekivalo da govorimo prije 20 godina”, rekao je Dodik.

Na konstataciju da je Zapad izuzetno osjetljiv na njegove izjave i inicijative usmjerene na nezavisnost Srpske i pitanje da li očekuje sankcije zbog toga od međunarodnih predstavnika u BiH, Dodik je rekao da je i on osjetljiv na to što oni devalviraju srpska nacionalna i državna prava i Dejtonski sporazum.

“Srbima se stalno oduzimaju prava koja su dobili tim sporazumom. A isti ti službenici Zapada rade sve da se pojačaju prava Albanaca. Oni bi htjeli da nas ovdje nema, pogotovo da ne budemo bitan politički faktor”, dodao je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o porukama iz međunarodne zajednice da nema mijenjanja Dejtonskog sporazuma čiji je garant Srbija, Dodik je rekao da su taj sporazum bivša američka i evropska administracija i dijelom sadašnja briselska administracija do te mjere oskrnavili da on danas ne može da slovi za konzistentan sporazum.

“A sve je to činjeno na teret Republike Srpske. Nismo ni svemoćni, ni avanturisti, ali smatramo da će jednog dana, kada se stvore objektivne okolnosti, pitanje naše državnosti morati da bude stavljeno na dnevni red”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li je podjela Kosmeta jedno od mogućih rješenja za trajni kompromis između Srba i Albanaca, Dodik je poručio da vjeruje u ono što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov tim rade.

“Ako dođemo u poziciju da o tome razgovaramo, spreman sam da se okupe svi državni i nacionalni faktori u Srba, a tu ubrajam i nas iz Srpske i da se najozbiljnije i ta tema stavi na dnevni red, jer se čini kao jedina koja bi mogla da bude relevantna za razmatranje. Treba iznijeti sva `za` i `protiv` stanovišta, bez emocija i kalkulacija. Na kraju krajeva, ovdje nisu ni postavljene trajne granice”, naglasio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, pregovaračka pozicija Srbije danas je daleko jača i moćnija zahvaljujući Vučiću.

“Prije njega, u percepciji većine Srba bilo je da je to gotova stvar. Razgovori nisu nimalo laki, ali on je vratio dignitet Srbiji i našem narodu i postigao da se uvažavamo kao ravnopravna strana”, konstatovao je Dodik.

Povodom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će 14. avgusta biti razmatran izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, Dodik je rekao da Srpska ne negira zločine nad Bošnjacima, ali da ne može istina o Srebrenici biti kompletna bez informacija o stradanjima Srba u tom istom mjestu.

“Komisija koja je sačinila izvještaj radila je pod pritiskom, to su priznali i njeni članovi i za nas je sporna i manipulacija brojem nastradalih Bošnjaka. I jedan čovek koji strada, bez obzira na to koje je vjere, jeste previše, ali istina mora da se utvrdi i da se uvaže i srpske žrtve”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska stoga traži međunarodnu komisiju, sa najboljim ekspertima, koji će sačiniti konačan izvještaj o Srebrenici.

(Srna)

PODIJELI