Dodik: Glas Srpske je glasnik slobode

0
936

“Glas Srpske”, najstariji dnevni list u Republici Srpskoj i BiH, sinoć je svečanom akademijom u Banskom dvoru u Banjaluci proslavio 75 godina postojanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, obraćajući se na svečanoj akademiji, da je “Glas Srpske” glasnik slobode i hroničar svakodnevnih dešavanja u Republici Srpskoj.

On je naglasio da je ovaj dnevni list ostao zapažen kroz sve godine postojanja.

Prema njegovim riječima, “Glas Srpske” je u različitim društvenim okolnostima bio osnovno informativno glasilo mnogih ljudi na ovim prostorima i iznad svega patriotski medij, kojem je istina i istinitost događaja, bez strastvenog navijanja, bila suština djelovanja sve ovo vrijeme.

On je naglasio da je “Glas Srpske” nezaobilazan medij, koji je imao poseban period razvoja u neizvjesnom i veoma trubulentnom vremenu kada je njegov vlasnik postao pokojni Željko Kopanja.

“Želim da pomenem Kopanju, jer znam koliko je volio `Glas` i koliko je ulagao napora da se održi to veliko ime koje pronosilo slavu Banjaluke i naroda na ovom prostoru”, rekao je Dodik.

Dodik je čestitao 75 godina postojanja “Glasa Srpske” svim bivšim i sadašnjim radnicima.

“`Glas Srpske` je donosio i tužne, ali isto tako i one radosne vijesti o malim i velikim pobjedama na različitim poljima naših života. `Glas Srpske` je uvijek najavljivao velike događaje, i to se moglo vidjeti na ovom malom pregledu po godinama koje su izabrali u redakciji da nam prikažu”, istakao je Dodik.

Predsjednik Organizacionog odbora za obiljenjžavanje 75 godina od osnivanja “Glasa Srpske” Nebojša Radmanović rekao je da je ovaj dnevni list ostavio veliki pečat u istoriji, podsjetivši na vrijeme u kojem je nastao i na one koji su ga pokrenuli, ocjenjujući ih kao posebne ljude i individue.

“U to vrijeme antifašističke borbe, kada se stvarala antifašistička vizija društva, `Glas` je odigrao posebnu ulogu. U stvaranju društva na temeljima antifašizma nastavio je svih 75 godina”, istakao je Radmanović.

On je podsjetio na činjenicu da je “Glas” hroničar Banjaluke, Krajine i Republike Srpske, bio i ostao rasadnik kadra, počev od onih koji su ga osnovali, do onih koji danas obavljaju važne funkcije u Srpskoj.

Generalni direktor “Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović rekao je da je “Glas” od osnivanja ratne 1943. godine do danas bio i ostao riječ i slika jednog naroda.

Glavna i odgovorna urednica “Glasa” Borjana Radmanović Petrović dodijelila je posthumno plaketu Mehmedu Dizdaru, novinaru i uredniku, koji je cijeli radni vijek proveo u ovom dnevnom listu.

Dmitrašinović je uručio plaketu uredniku Rubrike “Svijet” Darku Grabovcu, a treću plaketu novinaru u penziji Panteliji Matavulju uručio je predsjednik Upravnog odbora “Glasa” Neven Kopanja.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Republike Srpske, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, poslanici u parlamentu Srpske, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, bivši i sadašnji urednici i novinari “Glasa Srpske”.

Prvi broj “Glasa” štampan je 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje nadomak Drvara, a kroz istoriju koja se proteže kroz dva vijeka dao je neizostavan pečat u vremenu. U dugoj istoriji promijenio je nekoliko gradova u kojima mu je bilo sjedište redakcije i više imena.

Pod imenom “Glas Srpske” izlazi od 5. maja 2003. godine, a privatizovan je 2008. godine, kada je njegov većinski vlasnik postala kompanija “Nezavisne novine”.

(Srna)

PODIJELI