Dodik i Cvijanovićeva: Prnjavor će, uz humanitarnu pomoć, prihvatiti djecu Ukrajine

0
180

U zajedničkim humanitarnim aktivnostima lokalnih i republičkih vlasti, kao i nacionalnih udruženja i crkve, Ukrajincima će biti pružene obe ruke pomoći, u prikupljanju humanitarne pomoći i eventualnom prihvatu izbjeglica, pogotovo djece, iz te ratom zahvaćene zemlje.

Ovo su najavili srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, na današnjem satanku u Prnjavoru, gdje su im domaćini bili  načelnik opštine Darko Tomaš i ukrajinski sveštenik Orel Zakaljuk, paroh prnjavorski.

 Usmjerićemo se na potrebu pomoći ljudima, odnosno ukrajinskim zajednicama i njihovoj crkvi. Za početak ćemo crkvi doznačiti 100.000 maraka, kao i isti iznos udruženjima, kako bi već mogli da otpočnu aktivnost za koje oni misle da trebaju. Takođe pomoći ćemo na neophodnim sanacijama i obnovi ukrajinsklih crkvenih objekata. Takođe, crkvi i udruženjima ćemo pomoći na prikupljanju humanitarne pomoći narodu Ukrajine, tamo gdje oni procijene da je treba uputiti – najavio je Dodik.

Srpski član predsedništva BiH je podsjetio i na vrijeme koje se nipošto ne smije zaboraviti, kada su u proteklom građanskom ratu djeca iz Republike Srpske bila zbrinuta u Ukrajini, kada u njoj nije bilo „ni struje, grijanja i mnogo čega drugog“.

 Ukoliko se iskaže potreba za smještajem djece iz Ukrajine, mi smo spremni da participiramo u tome, njihovom ugodnom boravku, vezano i za škole ili bilo šta drugo – rekao je Dodik.

 

Predjednica Srpske Željka Cvijanović je izrazila razumijevanje, kako je rekla, da danas postoji posebna briga u okviru ukrajinske zajednice u BiH, pogotovo Republike Srpske gdje je i skoncentrisan najveći broj Ukrajinaca.

 Mi iz Republike Srpske sa stavljamo na raspolaganje, baš kao što su se Ukrajinci stavili nama na raspolaganje tokom svih onih stradalničkih vremena. Prnjavorska zajednica je zajednica koja ima i zaista njeguje dobre mostove saradnje sa svojom, kako kažu, praotadzbinom, odnosno maticom. Savakako ćemo, ukoliko se za tim ukaže potreba, uz prikupljanje humanitarne pomoći, organizovati i prihvat izbjeglica, djece, koja bi u Prnjavoru provela potrebno vrijeme, uz finansijsku pomoć republičkih institucija -poručila je Cvijanovićeva, podsjetivši da Prnjavor od vajkada s pravom uživa glas „Male Evrope“, kao „siguran dom za sve, ne samo konstitutivne, narode.

Načelnik Darko Tomaš je istakao da je opština Prnjavor mjesto u Republici Srpskoj gdje, kako je rekao, uz tri konstitutivna naroda „složno žive 13 različitih nacionalnih manjina“.

 

 Najbrojnija nacionalna manjina su Ukrajinci, kojih više od 1.200 žive na području naše opštine,  S obzirom koliko ih je ukupno u BiH, to je gotovo 40 posto. Prnjavor je zaista pravo mjesto da se danas ovdje sastanemo, da razgovaramo sa predstavnicima ukrajinske manjine, ali mi njih u Prnjavoru ne doživljavamo kao nacionalnu manjinu, nego kao ravnopravno stanovništvo, s obzirom da su oni ovdje 132 godine. Istovremeno, zahvaljujem  našim Ukrajincima na korektnosti i svemu onome čime zajedno gradimo našu lokalnu zajednicu, a samim tim i Republiku Srpsku – rekao je Tomaš.

U odgovoru na novinarsko pitanje, Tomaš je konstatovao da do sada nije bilo prijava izbjeglica iz Ukrajine.

 Ukoliko se pojave, mi ćemo  se pobrinuti za njihov smještaj, a već  otpočinjemo sa prikupljanjem humanitarne pomoći narodu Ukrajine – najavljuje Tomaš.

Inače, kako saznaje naš portal, prnjavorski Ukrajinci su se u proteklom građanskom ratu u BiH, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) odazvali u ogromnom, ako ne i najvećem procentu u odnosu na druge narode i manjine, u odbrani svojih domova i RS.

 N. ĐURIĆ

PODIJELI