Tomaš: Prnjavor primjer odlične saradnje i suživota

0
235

Opština Prnjavor je primjer odlične saradnje i suživota tri konstitutivna naroda i 13 različitih nacionalnih manjina, od kojih su najbrojniji Ukrajinci, rekao je načelnik ove opštine Darko Tomaš.

Tomaš je rekao da na području ove lokalne zajednice živi više od 1.200 Ukrajinaca, što je više od 40 odsto Ukrajinaca u BiH.

On je naveo da opštinska vlast ima odličnu saradnju sa predstavnicima ukrajinske manjine, zbog čega je Prnjavor pravo mjesto za razgovar o problemima sa kojima se danas susreću njihovi sunarodnici u matičnoj zemlji, kao i da će ta saradnja biti još bolja zahvaljujući iskazanoj podršci predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika takvim odnosima.

“Mi Ukrajince ne doživljavamo kao nacionalnu manjinu nego kao ravnopravno stanovništvo koje ovdje živi 132 godine. Sve vrijeme imamo odličnu saradnju i zajednički gradimo našu lokalnu zajednicu”, rekao je Tomaš.

Predsjedavajući Savjeta nacionalnih manjina BiH Andrija Svatok rekao je da je današnji sastanak predstavnika republičkih institucija, opštine Prnjavor i ukrajinske zajednice bio veoma potreban i koristan.

“Dogovorili smo pravce daljeg djelovanja čime se pokazalo humano lice naših naroda. Učinićemo sve što je u našoj moći da pružimo pomoć svima kojima je ona potrebna”, rekao je Svatok.

Ukrajinski sveštenik iz Prnjavora Orel Zakaljuk u ime ukrajinske zajednice u BiH zahvalio je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na inicijativi za sastanak i razgovor povodom najnovijih dešavanja u Ukrajini.

“Razgovarali smo o konkretnim problemima i potrebama ukrajinske zajednice i razradili taktiku usmjeravanja humanitarne pomoći narodu u ratom zahvaćenoj Ukrajini”, rekao je Zakaljuk.

On je izrazio uvjerenje da ovaj sastanak neće imati samo apstraktne ideje i zaključke, nego da će se uspjeti konkretno pomoći ukrajinskim udruženjima i vjerskoj zajednici kako na ovim prostorima tako i u Ukrajini.

Glas Srpske

PODIJELI