Od Srpske za Ukrajinsku crkvu i udruženja po 100.000 KM

0
185

Srpska će Ukrajinskoj crkvi i uduženjima koja ovdje djeluju doznačiti po 100.000 KM, potvrdio je Milorad Dodik, srpski član Predsjeništva BiH.

Nakon sastanka sa predstavnicima Ukrajinaca u Prnjavoru, Dodik je izjavio da je dogovoreno i da Ukrajinska crkva popiše šta je moguće obnoviti kada je u pitanju njihova imovina kako bi se i u tom segmentu pomoglo.

Dodik je podsjetio da su djeca iz Srpske išla u Ukrajinu kada je to bilo potrebno, ističući da će Srpska pomoći na isti način ukoliko to bude potrebno ukrajinskim mališanima.

Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, rekao je da u ovoj lokalnoj zajednici uz tri konstitutivna naroda u slozi živi i 13 nacionalnih manjina, od čega je najbrojnija ukrajinska, koja broji više od 1.200 članova.

Prema riječima Tomaša, saradnja sa njima je odlična i iz godine u godinu sve bolja.

“Mi njih u Prnjavoru ne doživljavamo kao nacionalnu manjinu, nego kao ravnopravno stanovništvo s obzirom da su oni ovdje 132 godine”, rekao je Tomaš.

Željka Cvijanović, predsjednica Srpske, izjavila je da joj je zadovoljstvo što su mogli da razgovaraju sa predstavnicima ukrajinskih udruženja i dodala da je dogovoren niz stvari.

Cvijanovićeva je dodala da je Prnjavor poznat po tome što je stabilan dom i za konstitutivne narode i za manjinske narode, te se stoga zove i “mala Evropa”.

“Svi mi zajedno dajemo doprinos razvitku našega društva. Mi smo htjeli da kažemo da se stavljamo na raspolaganje kao što su mnoge zemlje, uključujući i Ukrajinu, stavile se na raspolaganje našim ljudima tokom svih onih stradalničkih vremena”, istakla je Cvijanovićeva.

Istakla je da će aktivnosti koje su dogovorene imati humanitarni aspekt.

“Ali dogovorićemo se u određenim stvarima i kada je i pitanju prihvat ljudi, izbjeglica, dakle i prihvat djece koja bi mogla da ovdje provedu neko vrijeme”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da će humanitarna pomoć biti kanalisana preko kanala koji već postoje i ukrajinska udruženja i crkva ih već poznaju.

Zadovoljstvo ovim sastankom iskazali su u predstavnici ukrajinskih udruženja i vjerske zajednice.

Orel Zakaljuk, ukrajinski sveštenik, u ime ukrajinske crkve u BiH se zahvalio inicijativi Dodika da se danas okupe.

“Razgovarali smo o problemima i potrebama koje naša ukrajinska zajednica doživljava na ovom terenu  i razradili taktiku kojom će biti usmjerena pomoć prema Ukrajini koju je zadesio rat”, naveo je Zakaljuk.

Andrija Svatok, predsedavajući Savjeta nacionalnih manjina u BiH, naveo je da je ovaj sastanak bio veoma potreban. “Mi smo zahvalni Dodiku koji je to pokrenuo. Dogovorili smo pravce daljeg djelovanja. Pokazalo se humano lice naših naroda i učinićemo sve što je u našoj moći da pružimo pomoć onima kojim je ona neophodna”, rekao je Svatok.

Nezavisne novine

PODIJELI