Dodik: Kosovo uz BiH dokaz propalih pokušaja Zapada

0
288

Odluka Srpske liste da napusti privremene institucije u Prištini je dobra, ocijenio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, gostujući u emisiji Lazanski direktno naše televizije.

Gledajući jučerašnje scene sa sjevera Kosmeta, Dodik je, kaže, osjetio ogorčenje. Smatra da je cilj hapšenja Marka Đurića zastrašivanje Srba i pokušaj njihovog poniženja, ali i poniženja Srbije.

Posljednje scene nasilja na Kosmetu rezultat su još jednog neriješenog pitanja koje je ostalo iza jedne od, kako ističe predsjednik Republike, “ujdurmi” međunarodne zajednice na Balkanu. Zapadne sile su, ističe, zloupotrebile povjerenje koje su im Srbi dali i tako bitno ugrozile pregovarački proces.

Kosovo je, tvrdi, uz BiH dokaz propalih pokušaja Zapada.

“Činjenica da pet zemalja Evropske unije nije priznalo Kosovo, činjenica je da EU djeluje na principu konsenzusa i postavlja se pitanje kako EU može da provodi politiku na Kosovu, ako pet zemalja nije priznalo tu politiku, narušavaju se i neka pravila EU”, istakao je Dodik.

Sistem duplih standarda koje primjenjuje Zapad, tvrdi Dodik, mora biti prekinut i Srbija je u poziciji kada taj standard može da prekine. Činjenica je, ističe, da priča o Kosovu nije završena, ali i da je Srbija uspjela to pitanje da vrati na dnevni red.

I u BiH je, kako navodi, međunarodna zajednica manipulisala postignutim kompromisima i nametala svoja rješenja suprotna Dejtonu. Dodik ponavlja da su entiteti subjekat državnosti, a sadašnja struktura to je, ističe, pokušala okrenuti.

“Do ulaska ove garniture iz Republike Srpske, predvođene Mladenom Ivanićem i ostalima iz SDS-a, gotovo u pravilu, bez obzira iz koje političke partije bili, mi smo se okupljali i imali jedinstven stav, a sada to nije tako”, dodao je Dodik.

Ističe i da najveća opasnost Srpskoj prijeti od njenih aktuelnih predstavnika u zajedničkim institucijama. Navodi primjer priče o paravojnim formacijama koja traje već dva mjeseca i tokom koje, kaže, oni koji je forsiraju nisu uspjeli naći nijedno ime koje je dio tih struktura. Uz sve, kaže, postojala je i namjera za problematizovanje opremanja redova MUP-a Srpske.

“Policajac je odraz države, njegova opremljenost, obučenost, situiranost, i on mora da ima adekvatno oružje da može da odgovori na svakom mjestu. Ništa drugo ne radimo, nego ono što je u Evropi sasvim normalno, a napadnuti smo kao da se pripremamo da napadnemo NATO savez”, kazao je predsjednik Srpske.

Dodik je ponovio da neće dozvoliti održavanje vojne vježbe na Manjači na kojoj bi se koristili avioni NATO-a koji nose osiromašeni uranijum. Tvrdi, da ne postoji povjerenje za tako nešto, ali i da ima dokaz da je izvršena kontrola aerodroma u Laktašima, sa koga bi polijetali avioni, uprkos ranijem demantiju informacija o potencijalnoj vježbi.

Od predsjednika Srbije je, kaže, tražio da se tokom finalnih razgovora o pitanju Kosova pomene pitanje Republike Srpske koja, nkako avodi, nije zadovoljna svojim položajem unutar BiH.

“Republika Srpska je postala sebe svjesna i vratila je svoje dostojanstvo. Јasno govorimo da nemamo ljubav za BiH, ovdje smo samo zato što moramo”, naveo je Dodik.

Istakao je i da predstavnici SNSD-a neće dati podršku Izbornom zakonu, koji bi podrazumijevao uvođenje kamera na birališta, skenera i digitalizaciju procesa, jer je, smatra, to plan stranaca za kontrolu izbornog procesa.

SNSD će učiniti sve da ta ideja ne prođe, navodi Dodik i naglašava, da je neophodno sjesti i razgovorom doći do novog Izbornog zakona koji bi obezbijedio transparentnost izbornog procesa.

(RTRS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here