Dodik: Mladen Ivanić radio protiv odluke Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti

0
135

U Turskoj sam saznao da je bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić radio protiv odluke Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Izjavio je to nakon povratka iz zvanične posjete Ankari predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Kaže da ga je ta informacija zapanjila. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sugerisao je da nova vlast u BiH bude formirana što prije, po mogućnosti do kraja maja. Dodik kaže da nije bilo pritisaka u vezi sa približavanjem BiH NATO-u.

Erdogan je na zvaničnom sastanku i neformalnom druženju isticao da formiranje nove vlasti u BiH treba da bude prioritet. Turski predsjednik je, kaže Dodik, istakao da bez toga ni regionalni sastanci lidera država ne mogu dati željene rezultate.

– On je samo zamolio da to što prije uradimo. Čak kad smo izlazili sa večere iz predsjedničke impoznantne vile, Erdogan je u liftu rekao da to treba da završimo što prije. Јa sam se okrenuo prema Džaferoviću i pitao ga – Čuješ li ovo? -ističe Dodik.

On je poručio da je stekao utisak da Erdogan ima razumijevanje za jasno predočene argumente zbog kojih Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti. A da se tog dokumenta Narodne skupštine njegov prethodnik u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić nije pridržavao, Dodik je kaže, čuo je od Erdoganovih bliskih saradnika koji svog šefa prate na svim sastancima.

– Rečeno mi je da je na pitanje Erdogana šta sa Republikom Srpskom i Dodikom koji se tome protive, Ivanić rekao da je to njegov problem, što je jasna namjera da će on da završi taj posao. Žalosno je i jadno da ljudi koji su u ime Srpske u institucijama BiH olako zaobilaze stavove Republike Srpske. Neki su olako davali obećanje prije izbora da je samo potrebno da NATO zatraži da oni daju odobrenje i da će oni to uraditi. Vjerovatno su bili uvjereni u svoju pobjedu i oni bi to učinili, ali narod je najbolja mjera svega – pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je posebno zadovoljan što je Turska spremna da, bez uslovljavanja trasom, povoljnim kreditom podrži izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd, vrijednog tri milijarde evra. Dodik očekuje da će to biti beskamatni kredit sa što dužim grejs periodom i rokom otplate ne kraćim od 20 godina i da će sve biti jasnije nakon skorog sastanka sa predstavnicima turske kompanije koja će projektovati saobraćajnicu. Sastanak u Ankari ocjenjuje izuzetno uspješnim i zbog sporazuma o izvozu 15.000 tona mesa iz BiH u Tursku po povlašćenom statusu.

– Koji podrazumijeva značajnu proizvodnju ovde u BiH, pogotovo u Republici Srpskoj i obezbijediti upošljavanje velikog broja ljudi. Taj posao je, po dosadašnjim cijenama preko 130 miliona maraka – naglasio je Milorad Dodik.

Srpski član Predsjedništa komentarisao je i prigovore pozdrava počasnom vodu vojske države domaćina.

– Nema niko da tamo ode, a da to ne učini na isti način. Naravno, oni kojima se počasni vod uopšte postroji. Ali, očigledno, oni koji kritikuju, nikad nisu imali priliku ni da to vide, pa to nisu ni znali – pojasnio je Dodik.

Dodik je naglasio i to da će i ubuduće ići u posjete državama za koje postoji uvjerenje da su nenaklonjene Republici Srpskoj. Tamo ću, kao i u Turskoj i Vatikanu, snažno zastupati interese Srpske, sa značkom njene zastave na reveru, istakao je Dodik.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here