Donja Gradina: U nedjelju centralna manifestacija Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina

0
171

U nedjelju, 5. maja, u Spomen području Donja Gradina biće održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac. U ovom zloglasnom logoru, pod okriljem Nezavisne Države Hrvatske, ustaše su na najsvirepije načine ubile 700.000 Srba, Јevreja, Roma i drugih antifašista. Na centralnoj manifestaciji očekuje se prisustvo visokih delegacija Republike Srpske i Srbije.

U zločinačkom, ustaškom pohodu, počinjenom prije skoro osam decenija pod okriljem Nezavisne Države Hrvatske, brojne srpske, jevrejske i romske porodice, likvidirane su na najsvirepije načine. Јasenovačku golgotu nikada neće zaboraviti osamdesetšestogodišnji Branko Popović iz Kozarske Dubice kojem je ubijena skoro cijela porodica.

– Rođeni stric, baba, njegov sin, strina i još druge ostale rodbine. Na koji način su ubijeni? Zaklani su. Zar mogu tako ljudi iz kolijevke malu djecu tući i klati, to je za mene nepojmljivo. Јa ne mogu mačku dirnuti,  a da idem dijete ubiti – prisjeća se strašnih vremena Branko Popović.

Ni osamdesetosmogodišnji Boško Borjanović iz Kozarske Dubice nikada neće zaboraviti svirepe ustaške likvidacije. Čudom je preživio.

– Ustaše su ubijale maljem, čekićima, ali dosta je i pucalo. Јa sam pred ulazom u jasenovački logor bio pet puta zajedno sa porodicom, i nije bilo mjesta, toliko se to popunilo – priča Boško Borjanović.

A hrvatska revizija istorije ide toliko daleko da često zločince predstavlja kao žrtve. To je i kamen spoticanja između srpske i hrvatske strane.

– Izašli su tokom prošle godine i neke knjige koje dokazuju, iznose argumente da su zapravo Srbi nad njima izvršili genocid, a ne oni nad Srbima. Vlast se ne trudi baš mnogo da spriječi takvu vrstu istorijskog revizionizma i to s pravom smeta žrtvama – ističe Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Istinu krije devet grobnih polja i 105 masovnih grobnica najvećeg stratišta sistema jasenovačkih logora smrti, u Donjoj Gradini. Ona se i prenosi s koljena na koljeno, a planirana je i izgradnja Memorijalnog centra u ovom Spomen području.

– Ono na čemu se radi intenzivno u poslednjih godinu dana je priprema dokumentacije potrebne za izgradnju Memorijalnog centra i u narednom periodu će se to još intenzivirati – istakla je Tanja Tuleković, direktorka Spomen područja “Donja Gradina”.

Centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u logoru Јasenovac biće održana u nedjelju, petog maja, u Spomen području Donja Gradina. Obilježavanje počinje sutra uveče Memorijalnom akademijom pod nazivom “Nebo tamno”, koja će biti održana u Domu kulture u Kozarskoj Dubici.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here