Dodik na liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Budimpešti

0
326
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao pravoslavnu crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti gdje prisustvuje liturgiji.

Dodik će se sastati sa episkopom budimskim Lukijanom, a zatim ide u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije.

Liturgiji prisustvije i predsjednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Stupor, a predstavnik Srba u mađarskom parlamentu Ljubomir Aleksov. Nakon liturgije Dodik će se sastati sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj.

Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Mađarskoj, sastaće se sutra u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom sa kojim će, kako je najavio, razgovarati o privrednoj saradnji.

Nakon radnog ručka planirana je zajednička konferencija za novinare Orbana i Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik se juče sastao sa državnim sekretarom za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Miklošom Šoltesom, kao i sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, koji su ga upoznali o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda.

Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša.

Dodik je sinoć prisustvovao i gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva “Taban” koji je održan u pozorištu VIG u Budimpešti.

U obraćanju na koncertu, Dodik je zahvalio Mađarskoj što je spriječila da se zaborave kulturne i nacionalne vrijednosti srpske zajednice u toj zemlji.

Dodik je izrazio zahvalnost Mađarskoj i njenom premijer Viktoru Orbanu što je modernizacijom zakona o manjinama učinio da se položaj srpske zajednice na pravi način održi, vrednuje i iskaže.

Prema njegovim riječima, tim zakonom, koji može da posluži kao primjer drugim zemljama, učinjena je dobrobit samom mađarskom društvu, ali su okupljene i manjinske zajednice, među kojima je i srpska.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here