Dodik: Neće nam drugi narodi nametati svoje stavove, referendum 25. septembra

0
851

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da su svi u Srpskoj veoma odlučni da referendum o Danu Republike bude održan 25. septembra, jer je to ključno i zakonsko pravo Republike Srpske.

Dodik je rekao da je svima jasno da je Ustavni sud BiH politički motivisan i da je pod političkim pritiskom pojedinih bošnjačkih političara, kao i pojedinih ambasada i Kancelarije visokog predstavnika, koji pokušavaju u BiH da treniraju određene politike.

Na pitanje novinara da li su moguće sankcije zbog održavanja referenduma, Dodik je rekao da je nemoguće da se uvedu sankcije za drugačiju politiku i da je to vrijeme davno prošlo, ali i ako budu pokušali tako nešto, to će pokušati nekoliko pojedinaca. “Referendum o Danu Republike je u funkciji oslikavanja mišljenja naroda o važnim pitanjima. To niko ne može da ignoriše, pa ni Ustavni sud BiH, pogotovo ne strane ambasade, pa taman one bile i američke.

Vidjeće se da će referendum 25. septembra biti masovno podržan u Republici Srpskoj i uvjeren sam u to”, istakao je Dodik. On je naveo da će Srpska, nakon referenduma, u svakom slučaju nastaviti sa implementacijom odluke Ustavnog suda BiH i u parlamentu Srpske će biti odlučeno na koji način će se prilagoditi Zakon o praznicima.

“U tom pogledu, referendum treba posmatrati kao čin provođenja odluke, a ne suprostavljanja bilo kome. Kako drugi to vide je neko drugo pitanje.

Nemoguće je objašnjavati nekome stvar koja je potpuno jasna i vidljiva, a to je da tri stranca, dva Bošnjaka i i ostali koji su povremeno pod pritiskom uporno donose odluke koje su protiv Republike Srpske”, istakao je Dodik. On je podsjetio da više od 80 odsto odluka Ustavnog suda BiH nije provedeno, što govori o njegovom besmislu, o tome da oni pokušavaju na Srpskoj da treniraju provođenje nekog prava u potpuno bespravnom smislu.

“Mi nismo rekli da ne provodimo odluku Ustavnog suda, mi je provodimo, nama nije rečeno kako da je provodimo. Odlučili smo da je provedemo putem referenduma. Što je neko histeričan, nervozan, taman on dolazio i iz Ambasade SAD, to je njihov problem.

Na nama se neće vježbati ni Amerikanci, niti bilo ko drugi”, poručio je Dodik. On je rekao da ne zna kako su američka ili bilo koja ambasada mogli očekivati da će Bakir Izetbegović da ukine Dan Republike, a da Republika Srpska kaže da je to uredu.

“Naravno da nije uredu i neće biti nikada uredu da neko iz drugog naroda nameće svoje stavove, pogotovo za naša prava, svetkovine, slave koje mi slavimo. To je udarac na naš identitet, na naše pravo da ostanemo ovdje i da se krećemo.

Mogu oni da govore šta hoće, ali mi im poručujemo da referendum nije uperen ni protiv koga, niti je ovo refrendum o secesiji kako su pokušali da predstave, ovo je je referendum o Danu Republike. Tu histeriju su sami nametnuli i ona govori o njima da ne razumiju stvari, a ja nemam namjeru da objašnjavam. Cijeloj Republici Srpskoj mogu samo da poručim da izađu na referendum i da sam spreman da ponesem odgovornost za ovaj proces”, poručio je predsjednik Republike.

On je naglasio da će Srpska uvijek koristiti referendum kao oblik odlučivanja kada treba da zaštiti svoje nacionalne i republičke interese i svoj narod. “Od toga nećemo odustati nikada i raduje me što sam vidio i da je ogromna većina iz opozicije rekla – nastavljamo dalje”, istakao je Dodik. Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mladen Bosića da će odluka Ustavnog suda BiH prouzrokovati ozbiljnu i opasnu situaciju i da je ona “direktna posljedica igre Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika koji vode računa o ličnim a ne interesima naroda”, Dodik je rekao da misli da je riječ o političaru koji ne razumije političke procese i u kojem je izražena konstantna mržnja prema Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku.

“Bosić pokušava da pobjegne od svog podaništva Bakiru Izetbegoviću i onda svrstava nas dvojicu u red onih koji se nešto dogovaraju. Ja nemam nikakav dogovor niti se dogovaram sa Bakirom Izetbegovićem, naprotiv, ja se suprostavljam politici ‘Islamske deklaracije’ njegovog oca koju je on naslijedio i koju provodi kroz razne poteze, pa i kroz borbu za ukidanje ukidanje Dana Republike”, naglasio je Dodik.

Ukoliko se sada, upozorava Dodik, na ovom referendumu Srpska ne odredi prema politički odlukama koje dolaze iz Sarajeva, naredne godine vjerovatno treba očekivati da taj isti sud, politički motivisan, ukine naziv Republika Srpska.

“Puno je obračuna sa Srbima na bilo kom nivou. Ne možemo to da prihvatimo. Mi smo krivi što ne prihvatamo to njihovo takozvano ‘pravedno društvo’ koje je puno kriminala, lopovluka i nametanja islamske koncepcije života. Ne slažem se sa stavovima međunarodne zajednice u političkom uređenju BiH i ne slažem se sa Bakirom Izetbegovićem, njegovom partijom, njegovim ocem, i njegovim nastojanjima da islamizuju i unitarizuju BiH, bez obzira što su oni skloni da govore da to ne rade. Itekako rade i to se mora zaustaviti”, zaključio je Dodik.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here