Dodik: Priča o otcjepljenju Srpske po nalogu Putina je u sferi fantazije

0
431

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije ničiji igrač, već čovjek srpskog naroda i Republike Srpske, te da je u sferi fantazije priča da se Srpska tajno priprema za otcjepljenje i da mu je to naložio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pričao sam sa Putinom dvadesetak puta i čak sam jednom pokušao i da ga pridobijem pa sam mu rekao “Molim Vas predsjedniče, kada budete dijelili ili ravnali ovaj svijet, pripazite na nas”, na šta se on nasmijao – rekao je Dodik za RTRS.

Dodik smatra da je Ukrajina kolateralna šteta globalnih odnosa i da je Rusija intervenisala kako bi zaštitila značajan broj Rusa koji žive u Ukrajini i obezbijedila im prava.

– Njima je prije samo godinu dana sadašnji predsjednik zabranio upotrebu ruskog jezika. To bi isto bilo kao da nama neko ovdje zabrani upotrebu srpskog jezika – istakao je Dodik.

Govoreći o predstojećim izborima u Srbiji, Dodik je rekao da je važno za Srpsku da Srbija ima stabilnu vlast.

– To je upravo vlast koju predvodi predsjednik države Aleksandar Vučić u pogledu stabilizacije institucija i međunarodnog i regionalnog položaja same Srbije. Bilo kakva promjena u tom pogledu bitno bi destabilizovala Srbiju, a ako bi se to dogodilo bili bismo u težem položaju – istakao je Dodik.

Govoreći o ubistvu policijskog službenika Radenka Bašića u Prijedoru, Dodik je rekao da ono dokazuje da mafija pokušava da bude moćna, a to je obračun sa onima koji se bore za pravdu i zakonitost.

– Policajac koji je ubijen je sinonim za one koji su se borili upravo tako. On se potpuno sigurno i stabilno osjećao i čuo sam da je od stana do posla išao pješice i upravo ga je na toj relaciji sačekao onaj koji je znao kako se to dešava. Žao mi je, ali ovo će promijeniti neke stvari – rekao je Dodik.

Kada je riječ o zaštiti policijskih službenika, kaže Dodik, stranci su nametnuli propise po kojima su umjesto njih zaštićeni kriminalci i lopovi, te najavio da će ti propisi uskoro biti promijenjeni.

– Zalažem se da preuzmemo propise iz vremena `Titovih policajaca i vidjećemo kako dati prava policajcima. Ne treba dozvoliti da policajac zloupotrebaljva položaj, ali ako napadnete policajca vi ste napali državu i nećemo se smiriri dok to ne riješimo – naveo je Dodik.

Uraditi poštenu reviziju statusa boraca

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da treba napraviti poštenu reviziju kada je riječ o statusu boraca.

Dodik je rekao da je bilo mnogo zloupotreba, pa danas na spiskovima ima više boraca nego što ih je bilo u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Pogledajte evidencije boraca na kraju rata i današnje, pa ćete vidjeti da je to udvostručeno”, rekao je Dodik.

On je naveo da su zahtjevi boračke populacije enormni, da ih je nemoguće pokriti i da nema nijedne vlasti koja bi to mogla prihvatiti.

U ovom trenutku, kaže, to bi iznosilo više od 350 miliona KM godišnje, što je 12 odsto budžeta Srpske.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da na postojeća prava boraca od 1. maja slijedi povećanje od 10 odsto.

PODIJELI