Dodik: Pristup dešavanjima u Srebrenici objektivan i bez isključivanja bilo čijeg stradanja

0
479

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da je njegova namjera da pristup dešavanjima u Srebrenici bude objektivan i da budu obuhvaćena stradanja svih na tom prostoru, budući da je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine izvještaj isključio stradanje Srba.

Dodik je rekao da je inicijativu o načinu djelovanja institucija Srpske pokrenuo zbog toga što je izvještaj iz 2004. godine bio tendenciozno napravljen.

“U njemu je bilo zloupotrebe podataka i netačnih podataka i taj izvještaj je poslužio mnogima za stvaranje atmosfere netačnosti. Stoga je potrebno u Narodnoj skupštini osporiti ovaj izvještaj da bi on izgubio na svojoj validnosti. Mi nemamo namjeru da isključimo bilo čije stradanje. Pokretanjem inicijative kod Narodne skupštine Republike Srpske nemamo namjeru da krijemo bilo kakav podatak o stradanju Bošnjaka”, poručio je Dodik.

On je naglasio da izostanak predstavnika opozicionih političkih partija današnjim konsultacijama i njihovi izgovori pokazuju strah od mentora.

“Htjeli smo da izrazimo konsenzus svih političkih faktora, ali ovaj sastanak je bio jednako kreativan i konstruktivan i bez njihovog prisustva”, rekao je Dodik nakon što je u Palati Republike održao konsultacije sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Srpske povodom održavanja posebne skupštinske sjednice, zakazane za sutra, na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Konsultacijama su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik DNS-a Marko Pavić, potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković, te lideri Socijalističke partije Petar Đokić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici opozicionih političkih partija.

Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Narodna skupština bi danas trebalo da razmatra izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine koju je formirala Vlada Srpske, na osnovu naloga Doma za ljudska prava.

(Srna)

PODIJELI