Merkelova se konačno oglasila o “granicama na Balkanu”

0
639

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu da na Balkanu neće biti promjena granica i da to “izgleda svaki put mora da se ponavlja”.

Njemačka kancelarka to je izjavila poslije sastanka s predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za medije navela da sve zemlje Zapadnog Balkana i dalje imaju perspektivu članstva u EU i ukazala na značaj saradnje među zemljama tog regiona, prenosi regionalna televizija N1.

“Ukupno gledajući, saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo lidere zemalja regiona da što bliže sarađuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, uradićemo sve da pomognemo BiH u rješavanju tog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata”, kazala je njemačka kancelarka.

Ona je dodala da bi znatan ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih iz zemlje i da Njemačka tu ima veliku ulogu kao jedan od najznačajnijih partnera BiH.

“Mi smo vladu (Savjet ministara BiH) i pojedine odgovorne osobe ohrabrili da požure sa odgovorima na Upitnik. Što se tiče izbornog zakona, važan je kompromis svih strana. Još je veći značaj izmjena krivičnog zakona i tu imamo pravnu prazninu. Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma”, dodala je Merkelova.

Zvizdić je rekao da su najznačajniji prioriteti BiH integracije u EU i NATO.

“Najvažniji spoljnopolitički ciljevi BiH su evropske integracije i NATO, a bez njemačke incijative 2014. godine ne bi bili mogući ovako dinamični pozitivni procesi na našem putu ka EU. Taj put nema alternativu, a sve obaveze u vezi agende smo okončali. Brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika kako bismo što prije dobili status kandidata”, kazao je Zvizdić.

On je dodao da se BiH zalaže za proces pomirenja u regionu, ali da on mora da bude zasnovan “na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Naveo je da pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) predstavlja “važnu poruku za jačanje bezbjednosti u BiH i cijelom regionu”, da su svi ekonomski parametri BiH “u stalnom porastu” i da je potrebno sprovesti “brojne reforme” radi poboljšanja socijalne stabilnosti.

Zvizdić je pozvao njemačke firme da nastave s investicijama u BiH, ali i da ih pojačaju, navodeći da njegova zemlja ima “dobre resurse i kvalitetnu radnu snagu”.

(Agencije)

PODIJELI