Dodik: Republika Srpska se polako ali sigurno širi svim meridijanima

0
1303

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas banketu uoči 16. međunarodnog sajma u Čengduu u kineskoj provinciji Sečuan, na kojem se očekuje više od 9.000 učesnika.

Dodik se na marginama skupa sastao sa vicekancelarom Njemačke Zigmarom Gabrijelom, potpredsjednikom Avganistana i drugim zvaničnicima. “Sutra se otvara sajam koji okuplja značajan broj gostiju iz inostranstva, ja sam ovdje u ime Republike Srpske i počastvovan sam činjenicom da ću se i obratiti skupu, što govori o visokom značaju koji se svima nama daje ovdje u Sečuanu”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je izuzetno značajno to što je Republika Srpska na ovakvom skupu nekoliko puta pomenuta. “Pozdravi od guvernera ove provincije /Jin Lia/ koja ima 92 miliona stanovnika govori o tome da se ime Republike Srpske polako ali sigurno širi svim meridijanima”, rekao je Dodik. Dodik je naveo da je razgovarao, između ostalog, sa potpredsjednikom Avganistana, koji se posebno interesovao o problemima migranata, kao i sa drugim gostima, što je bila prilika da čuju za Republiku Srpsku i da ih upozna o njoj.

“Za večerom sam razgovarao sa državnim sekretarom koji vodi agenciju zaduženu za razvoj Kine. Ovdje se vidi veoma impresivan rast i razvoj u uslovima kada je država dominantna u svemu, jaka partija koja nesumnjivo daje impuls svim dešavanjima”, rekao je Dodik. Predsjednik Srpske je sa rukovodstvom kineske kompanije “Don feng elektrik korporacije” zasadio drvo prijateljstva pred kojim je na ploči ćirilicom napisano da je zasađeno tokom posjete predsjednika Srpske.

Predsjednik Uprave te kineske kompanije Zou Lei naglasio je da je kompanija “Don feng” spremna da ulaže maksimalno i da pruži Srpskoj svoju opremu, tehnologije i usluge iza čega stoji čitav krug preduzeća u Kini. Dodik je napomenuo da je sa Leijem danas razgovarao o tome da se animiraju kineski investitori da pomognu Republici Srpskoj da napravi nekoliko zona koje bi mogle bitno da povećaju razvoj i ekonomiju Srpske, te izrazio uvjerenje da će se u tome uspjeti, prenosi Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u devetodnevnoj posjeti Kini, gdje će učestvovati u radu privrednog foruma i sastati sa potpredsjednikom kineske vlade, koji je njegov domaćin.

srna

PODIJELI