Naslovna Prnjavor Vijesti Putarina za autoput Prnjavor – Doboj koštaće 4KM

Putarina za autoput Prnjavor – Doboj koštaće 4KM

0
1288

Vozačima je kroz naplatne kućice i dalje slobodan prolaz. Ipak, vožnju “Devetim januarom” za nešto više od mjesec dana moraće da plate.

Za 36,6 kilometara četiri marke. U Vladi su napravili cjenovnik za vozače koji putuju od Doboja do Prnjavora. U slučaju da ga ministri usvoje, najjeftiniju putarinu od četri  marke plaćali bi vozači putničkih vozila. Osam maraka izdvajaće oni sa karavanima i vozilima sa prikolicom. Što veći broj osovina – to je veća cijena, tako da će vožnja autoputem najviše koštati vozače kamiona i autobusa: od 12 do 20 maraka.

“U novembru neće biti. To je decembar ako je do kraja godine. U šali mi kažemo da hoćemo prije praznika. Tada očekujemo povećanu frekvenciju vozila za praznike pa je šteta da propustimo naplatu”, rekao je Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi RS”.

Naplatne kućice već su napravljene: jedna na ulazu u Doboj, druga u Prnjavoru. U toku je konkurs za prijem radnika. U Javnom preduzeću kažu da će sistem proraditi nakon kratke obuke zaposlenih.

Na autoputu će funkcionicati zatvoreni sistem naplate, u oba pravca. Tako će, na primjer, svi oni koji se u Doboju uključe na dionicu, putarinu plaćaju ovdje na naplatnoj kućici u Prnjavoru.

Oni koji svakodnevno putuju autoputem, putarinu će moći da plate elektronski sa popustom od 15 odsto. Ipak, ima i onih koji nisu zadovoljni i putarina im je preskupa.

Unazad dvije godine javno preduzeće naplaćuje putarinu na autoputu Banjaluka-Gradiška. Godišnje prikupe oko četiri miliona maraka. Putarina je jeftinija od one koja se planira za dionicu od Prnjavora do Doboja – a dionica gotovo ista. U Vladi imaju objašnjenje.

“Vi imate od Banjaluke do Gradiške tri petlje gdje se možete uključiti i isključiti. Znači, možete na autoput pa da izbjegnete naplatnu rampu. Iz tog razloga je to otvoreni sistem – i iz tog razloga smo mi i očekivali da će uglavnom biti nerazumijevanja u tom dijelu. Dok vi od Prnjavora do Doboja imate dvije naplatne rampe. Uđete u Prnjavor na naplatnu rampu, prođete 36,6 km, putujete do Johovca. Iz tog razloga je ta razlika”, kaže   Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza u Vladi RS.

Ako ništa, u predložene cijene ovaj put je uračunat PDV tako da, u slučaju da Vlada Srpske usvoji cjenovnik – poskupljenja, bar po tom osnovu neće biti ATV

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games