Dodik se odrekao Kalabića

0
1877

Milorad Dodik, predsednik SNSD, razrešio je Dragu Kalabića sa mesta predsednika Opštinskog odbora stranke u Prnjavoru, a za vršioca dužnosti imenovao Darka Tomaša, kandidata za opštinskog načelnika.

Time se Dodik definitvo opredelio za Tomaša, a Kalabića se odrekao nakon nepremostivih stranačkih turbulencija koje su kulminirale tokom sastavljanja odborničke liste za oktobarske izbore.

Podsećamo, takozvana Kalabićeva lista, na kojoj je on bio nosilac, nije dobila podršku vrha partije zbog protivljenja Darka Tomaša.

Tako je lista ekspresno prekrojena, Kalabić precrtan, a na prvu poziciju postavljen Željko Simić.

Međutim, ovim nisu rešeni problemi u lokalnom SNSD-u jer je stranka nastavila da tone u podele, što je Dodik konačno presekao promenom na čelu opštinske organizacije.

Darko Tomaš
Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaDarko Tomaš
On je nedavno u Gradiški indirektno potvrdio apsolutnu opredeljenost za Darka Tomaša, sadašnjeg direktora Fonda zdravstva RS, koji je pre osam godina izabran za načelnika Prnjavora. Međutim, četiri godine kasnije on nije dobio priliku da obnovi mandat jer se SNSD opredelio za Dragu Kalabića, koji je izgubio izbore od sadašnjeg načelnika Siniše Gatarića (SDS).

– Verujem da će ponovna pobeda Tomaša u Prnjavoru doprineti nastavku i ubrzanju važnih projekata na tom području. To će Prnjavor, pre svega završetkom autoputa, „približiti“ Banjaluci. Radi se o prednosti koju će sigurno osetiti građani te opštine – rekao je Dodik za “EuroBlic”.

Milorad Dodik
Foto: Siniša Pašalić / PromoMilorad Dodik
Podsetio je da je opštinu Prnjavor Darko Tomaš stabilizovao, gde je pre njegovog dolaska na načelničku funkciju deficit bio ravan dvogodišnjem budžetu.

– To je sanirano već u prvoj godini njegovog mandata, a potom smo krenuli u nove projekte. To su izgradnja vodovoda, autoputa i drugih poslova koji čine civilizacijsko dostignuće – rekao je Dodik, koji uopšte nije pominjao Kalabića.

Stalne političke turbulencije u Prnjavoru
Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaStalne političke turbulencije u Prnjavoru
Za razliku od Kalabića koji se, na naše poruke uzdržao komentara, javio se Darko Tomaš rekavši da je u Prnjavoru obezbeđeno jedinstvo u partiji i da su otvorena vrata svima koji žele doprineti povratku SNSD na vlast.

– Imamo snage, znanja i odlučnosti da pobedimo na izborima – naveo je Tomaš u odgovoru našoj redakciji.

Razbijena opozicija

Partije koje čine opoziciju u Prnjavoru (SNSD, PDP, ISDS) još nisu pronašle zajedničku formulu za snažnije delovanje te se ozbiljnije suprostavile SDS-u i njegovim koalicionim partnerima, smatra više sagovornika „EuroBlica“ među lokalnim političarima.

Oni podsećaju i na nejasnu ulogu DNS i SP, koji se navodno javno izjašnjavaju za podršku koaliciji na republičkom nivou (Darko Tomaš), a deluju u korist Saveza za promene u lokalu (Siniša Gatarić).

Blic

PODIJELI