Dodik: Srpska da ponovo zahtijeva Vojsku Republike Srpske

0
541

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu, povodom Dana Republike Srpske i 26 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, da bi Srpska trebala ponovo da zahtijeva formiranje Vojske Republike Srpske.

Dodik je, obraćajući se zvanicama iz Srpske i Srbije na prijemu u Skupštini grada Beograda, rekao da je Srpska veoma zainteresovana kada se govori o pitanju Kosova i Metohije.

“Neki će reći da se miješamo. Ne, mi samo govorimo šta je naše”, rekao je Dodik i podsjetio na nedavne, kako kaže, arogantne stavove adminstracije SAD da se na Kosovu može formirati vojska.

On je naveo da nigdje ne piše da se može formirati vojska Kosova, dok u Dejtonskom sporazumu piše da Republika Srpska može da ima vojsku.

“Nasiljem su nam oteli vojsku i formirali neku koja nije vojska ni Srba, niti BiH, nego pokušava da bude vojska NATO-a, a mi smo rekli da tamo nećemo da pristupimo. Postoji mnogo izazova kojima ćemo se baviti”, istakao je Dodik.

On je ponovio da će zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ima u vidu da ne može da se odvoji pitanje Kosova i Metohije od pitanja Republike Srpske.

“Ako se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto se poštuje teritorijalni integritet BiH? Sva ta pitanja želimo ponovo da vratimo, bez obzira da li će nekome biti neugodno”, kaže Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da je nacionalni prostor na kojem se nalaze Srbi jedinstven i nedjeljiv, te zahvalio Vučiću za najbolje moguće odnose Srbije i Srpske.

“Vučić insistira na tome da dođe i do nekog novog projekta. Nedavno je rekao da je spreman da pomogne u ubrzavanju projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Beograd, da Srbija finasira njegovu izgradnju od granice Srbije do Bijeljine”, naveo je Dodik.

On je istakao da se nada da će uskoro biti završena deklaracija o očuvanju sprskog naroda, koja treba da pokaže da su Srbi jedinstven narod, sa istom kulturom i jezikom.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska faktor svih političkih procesa u BiH, ali i u regionu, te da prema svim elementima ima obrise i karaktere države – teriroriju, stanovništvo, efikasnu vlast.

“Danas je Republika Srpska za Srbe država. Mi se toga nećemo odreći! BiH je prolazana stanica našeg političkog razvoja i nije ni u čemu sveta da bi bila branjena od Srba”, kaže Dodik.

On je dodao da je veliki broj Srba na prostorima današnje Republike Srpske i Hrvatske stradao u Drugom svjetskom ratu i da je naučio istorijsku lekciju – da uvijek tamo gdje Srbi nemaju državu, nemaju ni slobodu.

“Pokušali su mnogi proteklih 26 godina, ali nisu uspjeli da satru ideju koja se zvala sloboda Republike Srpske i srpskog naroda. Srbi iz Srpske su dio velikog časnog naroda, sa časnom istorijom, koja ne može biti okaljana time što su neki pravili stereotipe o Srbima kao lošim ljudima”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Srpska, koja je stvorena u uslovima raspada bivše Jugoslavije, bila častan zahtjev svih koji su donosili odluke i vodili Srbe.

“Srce Srba kuca za Srbiju i sve što se dogodi u Beogradu i Srbiji, reflektuje se u Srpskoj. Živimo u komplikovanim uslovima, u BiH koja je poptuno neefikasna i nefunkcionalna. Danas Srpska jedina funkcioniše na tom prostoru”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske dodao je da je Republika Srpska udvostručila svoj bruto domaći proizvod, koji iznosi više od 10 milijardi KM, da unjoj ne postoji gotovo nijedan infrastrukturni izazov koji nije riješen, te da gradi bolnice i auto-puteve.

“Tokom ljeta završićemo izgradnju auto-puta u dužini od 72 kilometra od Banjaluke do Doboja i nastaviti izgradnju prema Brčkom, Bijeljini, Srbiji. Neki kažu da nam to ne treba jer navodno postoji auto-put kroz Hrvatsku, ali to nije naš put, mi hoćemo naš i njega ćemo izgraditi. On nije samo odraz ekonomske i komunikacijske, nego i političke povezanosti”, naveo je Dodik.

U Beogradu je večeras održan svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 26 godina od proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, uz prisustvo zvaničnika Srpske i Srbije.

Skup, koji je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, blagoslovio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a, osim Dodik, govorili su i premijer Srbije Ana Brnabić i direktor Predstavništva Mlađen Cicović.

Ovo je četvrti prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, koji u Beogradu priređuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Republika Srpska stvorena je prije rata u BiH – 9. januara 1992. godine, a njeno pravno utemeljenje završeno je 28. februara te godine kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Ustav Srpske Republike BiH.

U ratu od aprila 1992. do novembra 1995. godine Republika Srpska je odbranjena, uz velike žrtve, a ostvarena je vijekovima sanjana sloboda srpskog naroda u BiH da ima svoju državu.

Milorad Dodik izjavio je večeras Srni da Srbija uvijek i iznova ostaje njegova inspiracija i da u nacionalnoj borbi Srba uvijek nađe inspiraciju za političku borbu.

Dodik je rekao da je veoma značajno da i Srbija na taj način doživljava Republiku Srpsku, i da se to često čuje i vidi.

On je naglasio da Srbi kao nacija moraju konačno da se odvoje od stereotipa koje drugi nameću i da se okrenu svojim interesima, kao što govori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Nas interesuje jedinstven srpski narod. Jedinstven srpski narod zainteresovan za svoje države Republiku Srpsku i Srbiju”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako neko smatra da treba da se rasparča Srbija i da se nekome da nezavisnost onda je veliko pitanje – zašto onda hoće da sačuvaju BiH.

“U čemu je tu razlika? Zašto Srbiji može da se oduzme teritoriji, a BiH, koja nema svoju teritoriju jer i nije neka država, odjednom se nešto brani na taj način”, rekao je Dodik i istakao da misli da će doći vrijeme veoma jasnog pozicioniranja srpskog nacionalnog zahtjeva.

Dodik je ponovio da su Srbija i Srpska u političkom smislu gledano kao dvije zasebne države, ali da je to, jedinstven nacionalni prostor Srba.

Predsjednik Srpske zahvalio je svim zvanicama iz Srbije koje su prisustvovale večerašnjem prijemu u Begoradu povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i 26 godina od proglašenja Ustava Srpske.

“Vidjeli ste da je zaista bilo dosta ljudi iz javnog i političkog života države Srbije”, rekao je Dodik.

“Putin pobjeđuje na izborima”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je večeras u Beogradu uvjerenje da će aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin ubjedljivo pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji.

Dodik je novinarima u Beogradu rekao da Putin pruža veliku podršku Srbima, ali i da uživa ogromno povjernje u Rusiji.

“Usudio bih se da kažem da je Putin neprikosnoveni lider slobodnog svijeta, onaj koji uvijek želi da poštuje druge i drugima ništa ne nameće”, istakao je Dodik.

Komentarišući anketu koju je nedavno objavila beogradska “Politika”, prema kojoj Srbi od svih svjetskih državnika najviše vjeruju Putinu, Dodik je naglasio da bi procenat povjerenja u ruskog predsjednika i u Republici Srpskoj bio jednak ili veći.

Građani Srbije imaju najveće povjerenje u ruskog predsjednika u poređenju sa još šest svjetskih državnika, pokazali su rezultati istraživanja Agencije “Faktor plus” i beogradskog lista “Politika”.

“Politika” je navela da to nije iznenađujuće, budući da je Putin, prema svim istraživanjima, godinama najpopularniji strani lider u Srbiji.

Predsjedničkim izborima u Rusiji biće održani u nedjelju, 18. marta.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here