Saša Savić: Zabrana ulaska u BiH za “Noćne vukove” došla nakon izjave Kormakove

0
345

Zabrana ulaska u BiH bajkerima “Noćnih vukova” koje su institucije u Sarajevu proglasile opasnim po nacionalnu bezbjednost došla je nakon izjave američkog ambasadora Morin Kormak u Sarajevu, rekao je Saša Savić, predsjednik srpskog ogranka ove grupe koja, kako je istakao, ne poziva na rat, već na mir, slogu, jedinstvo svih naroda.

“Da se međusobno poštujemo, ali da cenimo svoje kulture, ako možemo da zalečimo rane iz devedesetih, ali svako vidi ono što želi da vidi”, rekao je Savić, koji je i starješina “Noćnih vukova” u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

On je naveo da je ovo prvi put da je jednom bajkeru iz Srbije zabranjen ulazak u neku zemlju, iako su “Vukovi” u SAD i Ukrajini od 2014. godine na crnoj listi zbog navodnih veza i aktivnosti sa separatistima.

“Do sada nisam imao takvu čast. To nisu reči vlasti BiH, nego njihovog mentora. Izjava je data nakon izjave američke ambasadorke u BiH. Ne znam zašto smo krivi, čime smo ovo zaslužili, da bezbednosne službe procenjuju da smo ličnosti opasne po nacionalnu bezbednost”, rekao je Savić za “Sputnjik”.

On kaže da ne vidi zašto je grijeh što bajkeri obilaze srpske svetinje, crkve i kulturno-istorijske spomenike. “Ako nas zbog toga identifikuju sa radikalnim ekstremistima, teroristima, neka im to služi na čast”, kaže Savić.

On je objasnio da se ruski i srpski vukovi vode istom ideologijom, druže, uživaju u vožnji, te da imaju zajedničkog predsjednika Aleksandra Zaldostanova, zvanog Hirurg.

“Čuo sam se sa kolegama iz Rusije, zatečeni su ovom vešću. Kažu da je to američka propaganda, koja se odavno vodi protiv nas, još od Hladnog rata”, kaže Savić i navodi da je riječ o propagandi protiv svega što je rusko, s ciljem kompromitacije, bez biranja sredstva.

Članovi najvećeg bajkerskog kluba u Rusiji dolaze u Beograd 19. marta, ali je njihova motociklistička ekskurzija pod nazivom “Ruski Balkan” dovedena u pitanje.

Planirana turneja trebalo bi da traje devet dana, a tokom nje su namjeravali da posjete Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodinu, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banjaluku, Bijeljinu i Doboj u Republici Srpskoj, te Brčko distrikt.

Ime ove neobične ekskurzije zapravo je metafora jer Rusi tako nazivaju sve zemlje u kojima je živeo njihov narod, “Bijeli Rusi”, primorani da napuste zemlju poslije Oktobarske revolucije, ali i ruski grofovi i drugi imućni ljudi koji su se svojom voljom selili.

Tako su nastali termini “Ruska Francuska”, “Ruska Švajcarska”, “Ruska Italija”, “Ruska NJemačka”, pa i ime ekspedicije – “Ruski Balkan”.

Vođa “Noćnih vukova” u Rusiji Aleksandar Zaldostanov, poznatiji kao Hirurg, jedan je od najboljih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 9. januara ove godine, obilježavajući Dan Republike Srpske, odlikovao “Noćne vukove” zbog njihovog posebnog naglaska na afirmaciji ljudskih prava, tolerancije među ljudima, vladavine prava i slobode i jačanja prijateljskih odnosa Rusije i Srpske.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here