Dodik: Srpska podržava djelovanje nacionalnih manjina

0
576

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska podržava djelovanje nacionalnih manjina kroz saveze, udruženja i klubove, te gaji i njeguje slobodu za sve bez obzira na vjeru i naciju.

Dodik, koji je u subotu prisustvovao 9. Festivalu nacionalnih manjina “Mala Evropa” u Prnjavoru, rekao je da će se i dalje raditi na tome da se status organizacija nacionalnih manjina poboljša u okviru onoga što su prava ljudi u Srpskoj, odnosno jednakih prava za sve.

“U tom pogledu apsolutno poštujemo njegovanje kulture koju oni upražnjavaju kroz okupljanje u klubove i društva. Prnjavor je sinonim za značajan broj udruženja koja predstavljaju nacionalne manjine i prirodno je da se jedna ovakva manifestacija održi u ovoj lokalnoj zajednici”, rekao je predsjednik Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je namjera održavanja festivala od početka bila da se promoviše kultura, baština i sve ono što ova opština zaista jeste.

“Uvjeren sam da smo pravi primjer u Republici Srpskoj i da na najbolji način pokazujemo kako se složno živi u nekoj lokanoj zajednici”, rekao je Tomaš.

On je zahvalio republičkim nivoima vlasti, a prije svega predsjedniku Dodiku jer je na njegovu inicijativu još 2007. godine Savez nacionalnih manjina dobio status od javnog interesa, a odmah sledeće godine je kroz zakon obezbijeđeno da predstavnik nacionalnih manjina ima sigurno mjesto u lokalnim parlamentima.

Tomaš je izrazio uvjerenje da će Prnjavor zajedno sa Savezom nacionalnih manjina nastaviti graditi dobre međusobne odnose, što će doprinijeti i razvoju opštine, ali i Republike Srpske.

Festivalu nacionalnih manjina na kojem su udruženja koja djeluju na području ove opštine prikazala igru, ples i tradicionalna jela karakteristična za zemlje iz kojih potiču prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Prema podacima opštinske administracije na području Prnjavora živi 13 nacionalnih manjina, od kojih je najbrojnija Ukrajinska.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here