Dodik traži da ga Salkić pismeno informiše o svakom koraku

0
339
БАЊАЛУКА, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и потпредсједник Српске Рамиз Салкић на конференцији за новинаре.

Potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić nakon što se požalio visokom prestavniku u BiH Valentinu Incku, ponovo je reagovao na, kako je rekao, diskriminaciju Bošnjaka.

Nakon što je Dodik prošle sedmice potpredsjedniku Salkiću, poručio da se “sam disciplinuje” i “pripazi šta priča”, danas je na Salkićevu adresu stigla nova “instrukcija”.

Od Salkića se zahtjeva da ubuduće mora o svakom svom koraku “pismeno obavještavati Kabinet predsjednika”.

Pod tim podrazumjeva “planirane sastanke i predviđene teme, putovanja s obrazloženom svrhom, planirana javna istupanja i druge planirane aktivnosti”.

Ukoliko se ne postupi u skladu s instrukcijama, navedeno je u njoj, “svi nastali troškovi neusaglašenih aktivnosti smatraće se privatnim troškovima i neće se refundirati iz budžeta Službe predsjednika Republike”.

– Dodikov režim već godinama provodi otvorenu diskriminaciju Bošnjaka, kršeći njihova ljudska prava i slobode. Svjedoci smo višegodišnjeg sistematskog izolovanja pripadnika ovoga naroda, iako su Bošnjaci konstitutivan narod, koji ima potpuno ista ustavna prava kao i Srbi, i Hrvati. Izlazeći iz ove faze, u kojoj je sve skoro očišćeno od Bošnjaka, Dodikov režim sada ulazi u sasvim novu, veoma ozbiljnu fazu, u kojoj želi da policijskim metodama cementira rezultate etničkog čišćenja, koje je provedeno tokom rata. Političkim potezima, diskriminacijom pri zapošljavanju, zabranom bosanskog jezika i obrazovanja, etničko čišćenje je nastavljeno i u miru. Potpuno razotkriven u svome secesionističkom i militantnom djelovanju, Dodik se sada, na potpuno necivilizacijski način, kršeći ustavna prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, obračunava s izabranim političkim predstavnikom, koji u institucijama RS predstavljaju Bošnjake – navodi Salkić u svom saopštenju.

(Fena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here