Dodik: U Federaciji BiH pokušavaju da otmu srpsku imovinu

0
493

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Federaciji BiH sada pokušavaju da otmu srpsku imovinu i da u okviru Srpske pravoslavne crkve treba formirati pravni time koji bi se bavio pravnim pitanjima i reagovao na donošenje određenih propisa.

Dodik je rekao da su problemi Srba u Federaciji BiH ozbiljni, da tamošnji organi, prethodno pripremajući političku satanizaciju Srba, pokušavaju da na nedozvoljen način otuđe imovinu zato što u nekim slučajevima Srbi ne mogu da se pojave iz različitih razloga.

“Dali su rokove koji su tako uski i selektivni da ništa ne može da bude drugo osim pokušaja otimačine te imovine”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju, gdje je prisustvovao konferenciji Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ o zaštiti imovine Srba u FBiH.

On je istakao da u Republici Srpskoj nikom ništa nije oteto, da je građen auto-put i da je “veoma debelo” plaćana zemlja preko koje prelazi, bez obzira da li se radilo Srbima ili drugima, što u FBiH nije slučaj.

“Moramo da se izborimo za to da pravo na imovinu ne zastarijeva pogotovo nakon ovih dešavanja u ratu, kao što je bilo to u Republici Srpskoj”, naglasio je Dodik.

On je ukazao na važnost ovog skupa u Trebinju gdje se vide udruženi napori Srbije, Republike Srpske i RUGIPP-a, SPC i nevladinih organizacija koje na tom rade, te da se koncipira određen broj zaključaka koji će biti realan i provodiv, što je važno da se ne bi širile iluzije šta je moguće, a šta ne.

“Ono što treba da učinimo jeste da u okviru naše institucije koja je dostupna svim našim ljudima, SPC, pokušamo da formiramo pravni tim koji će biti podržan od vlada Srbije i Republike Srpske, a bavio bi se pravnim pitanjima i reagovao na donošenje određenih propisa”, smatra je Dodik.

On je istakao i važnost da Srpska to ovdje radi u okviru Geodetske uprave što govori da je sve institucionalizovano, te naglasio da je zbog toga i došao da pozdravi učesnike skupa.

“Ključni događaj za zaštitu imovine Srba u FBiH biće trenutak kada naši ljudi, politički odani srpskom identitetu i narodum postanu dio institucija u FBiH i mi nismo daleko od toga, nastavićemo dalje da se borimo”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi danas prisutni u nekim opštinama u FBiH, ali da to nije dovoljno.

U Trebinju je juče počela dvodnevna konferencija o zaštiti imovine Srba u FBiH, a jedan od ciljeva skupa jeste da ljudi na vrijeme i u skladu sa zakonom učestvuju u procesu harmonizacije kako ne bi došlo do gubitka prava na imovinske nepokretnosti.

/SRNA/

PODIJELI