Dodik: Zakonom urediti Ustavni sud koji razvlašćuje Srpsku

0
183
Srpska ne želi ništa od Federacije BIH, ali ima pravo da traži ono što joj pripada, jasan je srpski član predsjedništa BiH. Ovom odlukom je, kaže Milorad Dodik, pređena crvena linija i Srpska ima pravo na političku i institucionalnu borbu protiv štetnih odluka koje Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi. Ukoliko ne bude Zakona o Ustavnom sudu, Srpska ide na put izlaska iz BiH na kojem nema povratka, poručuje Dodik.

“Moguće je da se riješi pod uslovom da se Ustavni sud uredi zakonom, a ne da bude kao “nenavođena raketa za koju uopšte ne znate gdje će šta i gdje će da udari. Ustavni sud je kreacija međunarodnog faktora. U BiH ne postoji Zakon o radu Ustavnog suda, nego postoje pravila koje je sam Ustavni sud donio pod upravom i nadzorom međunarodne zajednice ranije”, poručuje Dodik.

Ustavni sud BiH, kaže Dodik, prvo je osporio simbole Srpske – grb i himnu, a zatim je pokušao da ospori i 9. januar – Dan Republike Srpske. Tako da posljednja odluka o poljoprivrednom zemljištu, predstavlja kontinuitet osporavanja Srpske i njenih prava, poručuje Dodik.

“Sada su krenuli u fazu otimanja imovinskih prava Republike Srpske , da bi ušli u treću fazu, koja bi bila statusna i ukinuli naziv Republika Srpska, i rekli da je sve to ustavno i da sve treba da bude poštovano, zato što navodno klišeima pravnika da učite Ustavno pravo onda se kaže da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati. Da, to je tačno, ali ovo nije Ustavni sud, ovo je okupacijski sud ovdje, ovo je okupacija međunarodnog faktora koji u različitim fazama Republiku Srpsku razvlašćuje i zato se prešla crvena linija”, kaže Dodik.

BiH je duboko unesrećeno društvo i nikad nije ni dobila pravu šansu da živi život normalne države. Tim riječima će se na sutrašnjoj posebnoj sjednici poslanicima obratiti predsjednica Srpske, Željka Cvijanović. U njenom govoru jasno stoji da su Srbi isfrustrirani stalnim nastojanjem da se ukine njihov identitet i da tome treba stati u kraj.

“Hrvati su isfrustrirani činjenicom da ne mogu obezbijediti svoje predstavljanje u skladu sa ustavnim principom zaštite njihovih kolektivnih prava, jer su u nekoliko navrata Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Bošnjaci su nezadovoljni, jer BiH nije cijela – njihova. Možda im je obećana, ali je nisu dobili. Istina je da su im mnogi pomagali da je naknadno dobiju, jer se odlukama visokih predstavnika ranije, a kasnije odlukama Ustavnog suda BiH, nastojalo od BiH napraviti država koja bi po formi bila građansko društvo, a po svojoj suštini bila bi zapravo po mjeri Bošnjaka”, poručuje Željka Cvijanović.

Zato Republika Srpska sutra na posebnoj sjednici NS RS treba da bude jedinstvena, poručuje SNSD-ov Igor Žunić. Očekuje da će biti usvojeni zaključci kojima će se definisati dalji put Srpske i rad njenih predstavnika.

“Jasno je da moramo da zauzmemo stav da postojanje Ustavnog suda BIH u ovakvom obliku je nemoguće i ja očekujem da zaključci idu u tom pravcu. Očekujem da u narednom periodu i međunarodna zajednica i bošnjačke elite shvate da BIH ne može da funkcioniše na ovim principima”, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zakazao je za sutra konsultativni sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj prije održavanja posebne sjednice. Pozvao je predsjednicu Republike i  lidere parlamentarnih stranaka.

“Ako Ustavni sud BiH ne sudi po Ustavu i zakonu, već donosi političke odluke usmjerene protiv interesa građana i Republike Srpske, onda Narodna skupština, kao najviši demokratski i predstavnički organ vlasti Republike Srpske, ima obavezu i pravo da donese odluke kojima će zaštiti svoju teritoriju, imovinu i građane od nasilnih i nedemokratskih odluka”, poručuje Čubrilović.

Očekujem da svi učesnici budu dosljedni i poštuju riječ koju su dali na sastanku kod predsjednika Srpske, poručuje prvi čovjek Parlamenta, Nedeljko Čubrilović. Posebna sjednica zakazana je na zahtjev predsjednika Republika Srpske Željke Cvijanović sa jednom tačkom dnevnog reda – Informacija o antiustavnom djelovanju Ustavnog suda BIH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here