Dogodilo se na današnji datum, 29. jul

0
420
Na današnji dan

1526. – U pohodu na Ugarsku, turska vojska poslije tronedjeljne opsade zauzela Petrovaradin. Turci potom osvojili susjedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili most na rijeci Dravi, prešli u Ugarsku i 29. avgusta potukli, kod Mohača, vojsku kralja LJudevita Drugog.

1588. – Britanska flota pod komandom lorda Hauarda i ser Fransisa Drejka porazila špansku “Nepobedivu armadu” od oko 125 brodova, koju je u invaziju na Englesku poslao španski kralj Filip Drugi.

1805.- Rođen francuski istoričar i političar Aleksis de Tokvil. Njegovo djelo imalo značajan uticaj na razvoj građanske demokratije.

1856. – Umro njemački kompozitor Robert Šuman, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma.

1878. – Počela austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine, na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu.

1883. – Rođen italijanski diktator i fašista Benito Musolini (na fotografiji). Vladao Italijom od 1922. do 1943. godine i uveo Italiju u Drugi svjetski rat na strani Njemačke, 1940. godine. Italijanski partizani uhvatili ga 1945. godine, pri pokušaju bjekstva iz zemlje i strijeljali.

1890. – Umro holandski slikar Vinsent van Gog, dva dana nakon pokušaja samoubistva. Jedan od najcjenjenijih umjetnika u XX vijeku, čije je djelo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza. Za života prodao jednu sliku.

1900. – Anarhista Gaetano Breši u Monci ubio kralja Italije Umberta Prvog. Atentator 1901. godine izvršio samoubistvo.

1905. – Rođen švedski političar Dag Hamaršeld, generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1953. do 1961. godine, kada je poginuo u avionskoj nesreći u Africi na jednom od svojih mirovnih putovanja. Posthumno mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

1937. – Japanske trupe okupirale, u Kinesko-japanskom ratu, kineski grad Tjencin.

1940. – Počela vazdušna ofanziva NJemačke na Veliku Britaniju u Drugom svjetskom ratu.

1941. – Višijevska Francuska i Japan potpisali sporazum o zajedničkom protektoratu nad Indokinom. Francuska nastavila upravljanje Indokinom, a Japan poslao trupe.

1946. – U Parizu počela mirovna konferencija zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mirovni ugovori, usaglašeni tokom zasjedanja konferencije od 29. jula do 16. oktobra, potpisani su 10. februara 1947. godine.

1948. – Na stadionu “Vembli” u Londonu otvorene prve Olimpijske igre poslije Drugog svjetskog rata.

1967. – U Vijetnamskom ratu u požaru oštećen američki nosač aviona “forestal”. Poginulo 130 ljudi.

1973. – Grci se na referendumu koji je raspisala vojna hunta izjasnili za ukidanje monarhije, a vođa vojne hunte, pukovnik Jorgos Papadopulos, postao predsjednik Grčke.

1981. – U katedrali Svetog Pavla u Londonu vjenčali se nasljednik britanskog prijestola, princ od Velsa Čarls, i Dajana Spenser.

1983. – Umro britanski pozorišni i filmski glumac Dejvid Niven, dobitnik Oskara 1958. godine za film “Odvojeni stolovi”.

1983. – Umro španski filmski režiser Luis Bunjuel, jedan od najvećih reditelja svjetske kinematografije, poznat po nadrealističkim filmskim ostvarenjima.

1985. – Alan Garsija inaugurisan za novog predsjednika Perua i sa 36 godina postao najmlađi šef države na svijetu.

1992. – Bivši istočnonjemački komunistički lider Erih Honeker došao u Berlin poslije osam mjeseci provedenih u Ambasadi Čilea u Moskvi, da se suoči sa optužnicom za smrt mnogih njemačkih građana koji su preko Berlinskog zida pokušali da pobjegnu u tadašnji Zapadni Berlin.

1996. – Kina izvela nuklearnu probu jačine 4,3 stepena Rihterove skale na Lop Noru, a potom obećala da će se pridržavati moratorijuma na nuklearne probe.

2001. – Umro bivši lider poljske komunističke partije Edvard Gjerek.

2005. – Miroslavljevo jevanđelje, najstariji srpski rukopis, upisan je u listu Uneskove baštine “Memorija svijeta”.

2008. – Umro jedan od najomiljenijih sportista u bivšoj Jugoslaviji Mate Parlov – veliki bokserski šampion, osam puta prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svjetski prvak i jednom evropski prvak, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

/Srna/

PODIJELI