DOKAZANO: Žene zvocanjem skraćuju muškarcima život!

0
1334

Žene za razliku od muškaraca manje uznemiravaju kada im partner pridikuje i da njegovo zanovijetanje ne utiče negativno na zdravlje partnerke

Muškarci koji su izloženi prigovaranju, zanovijetanju, zahtjevima i zvocanju njihovih partnerki češće umiru mladi ili prije njih, pokazalo je istraživanje objavljeno u „Journal of Epidemiology & Community Health“.

Istraživanje koje je sprovedeno u Danskoj obuhvatilo je 9.857 muškaraca i žena starosti od 36 do 52 godine, pokazalo je da postoji povišena stopa umiranja muškaraca u vezama ili brakovima u kojima postoje česti konflikti uzrokovani od strane žena.

Naime, njih 315 umrlo je od stresa za koji se pretpostavlja da je nastao usljed svađe sa partnerom. Takođe, zbog nezadovoljavajućeg zajedničkog života istraživanje je pokazalo da je kod muškaraca srednjih godina povećan rizik od smrti čak tri puta.

„Muškarci, za razliku od žena, imaju manje osoba sa kojima mogu da podijele svoje brige. Povjerljive razgovore o privatnim temama vode tek sa nekolicinom prijatelja ili članova porodice, a ima i onih muškaraca koji nikada o tome ne razgovaraju. To je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među muškarcima“, rekla je doktorka Rike Lund iz Odjeljenja za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu.

Ona kaže da je muškarcima partnerka često jedina osoba kojoj žele da se povjere. Međutim, kada ona postane glavni uzrok briga i nerviranja, muškarci postaju depresivni, a to može biti pogubno po njihovo zdravlje. Takođe, kada su pod stresom, oni su skloni brzoj hrani, alkoholu, muči ih nesanica, a to sve narušava zdravlje. Sa druge strane, dansko istraživanje je pokazalo da se žene za razliku od muškaraca manje uznemiravaju kada im partner pridikuje i da njegovo zanovijetanje ne utiče negativno na zdravlje partnerke. /kurir/

PODIJELI