Dom naroda nije razmatrao ukidanje akciza na gorivo

0
282
САРАЈЕВО, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву.

Dom naroda Parlamenta BiH nije prihvatio da na današnjoj sjednici po hitnom postupku razmatra prijedlog o privremenom ukidanju akciza na gorivo jer nije bilo entitetske većine.Iz FBiH je za glasalo svih deset delegata, a iz Republike Srpske su delegati iz SNSD bila protiv, a dok je SDS-ov Mladen Bosić glasao za.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) je izjavio da će se Kolegijum ovog doma konsultovati po ovom prijedlogu. Sjednici nije prisustvovao jedan od zamjenika predsjedavajućeg Bakir Izetbegović (SDA).

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH sada može da bude razmatran u redovnoj proceduri. A to znači da će cijeli proces trajati duže i da zakon na kraju može da bude odbijen, usvojen u istom ili čak u drugačijem tekstu nego u Predstavničkom domu BiH. U tom slučaju, uslijedilo bi usaglašavanje teksa konačnih izmjena zakona.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputili su zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama na usaglašavanje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je tokom rasprave da je nedopustivo da neko u parlamentarnu proceuduru uputi izmjene zakona kojima se krši Ustav i zakoni.

Špirić je naveo da brzina nije saveznik prilikom donošenja ovakvog zakona, te pozvao opozciju da se dođe do dobrog rješenja.

Predstavnički dom BiH je prošle sedmice prihvatio privremeno ukidanje akciza na gorivo. Riječ je o prijedlogu SDP-a koje podrazumijevaju da stopa akciza iznosi 0 posto.
Održavanje hitne sjednice Doma naroda Parlamenta BiH je inicirao delegat SDP-a Denis Bećirović. Na današnjoj sjednici nije razmatrano ni sniženje stope PDV-a za životne potrepštine na pet posto te rast stope PDV-a za luksuz na 22 posto. Predstavnički dom Parlamenta BiH je prošle sedmice prihvatio ove izmjene.

Dom naroda BiH bi izmjene stope PDV-a trebao razmatrati 24. marta. Trenutno postoji jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto.

PODIJELI