Poznatog biznismena iz Prnjavora sud traži putem dnevne štampe

0
743

Kontroverzni biznismen iz Prnjavora Radojica Ratkovac nedostupan je Sudu u ovoj opštini.

Navodi se ovo u Oglasu koji je putem dnevne štampe objavila sudija Osnovnog suda Suzana Popović, u postupku koji je protiv Ratkovca pokrenula UniCredit banka iz Mostara.

„Sud je dana 28.06.2021. godine zaprimio tužbu UniCredit bank dd Mostar. Prilikom dostavljanja tužbe utvrđeno je da tuženi nije zatečen na adresi koja je dostavljena u tužbi te da je isti odselio u Srebrenicu, prema izjavi supruge tuženog Ratkovac Biljane“, navodi se u Oglasu.

Dodaje se i da je tužilac putem punomoćnika obratio Agenciji za identifikaciona dokumenta, u cilju pronalaska adrese tuženog, kao i da je predloženo da se u slučaju neuspješne dostave, tužba dostavi putem oglasne ploče i objave u dnevnim novinama, koje se distribuiraju u Republici Srpskoj.

„Ovim putem tuženom Ratkovac Radojici iz Srebrenice dostavlja se tužba tužioca UniCredit bank od 21.6.2021.godine uz pouku tuženom da je odgovor na tužbu obavezan. Obavještava se tuženi da se dostava pismena smatra objavljenom protekom roka od 15 dana od dana objavljivanja ovog pismena u dnevnim novinama i oglasnoj tabli suda“, navodi sudija Suzana Popović.

Inače, Radojica Ratković je postao poznat javnosti kada se 2012.godine kandidovao za načelnika opštine Srebrenica.

Riječ je o osobi koja je privatizovala nekoliko preduzeća, a koja su kasnije propala i otišla u stečaj, nakon što je iz njih isisan sav kapital.

U samo godinu dana propala su mu četiri preduzeća „Ratar iz Prnjavora, ribnjaci u Prnjavoru i u Prijedoru, gipsara Volari u Šipovu, dok dugo spominjana Banja Guber u Srebrenici, koju je Ratkovac planirao otvoriti nikada nije zaživjela.

Za svaku od ovih firmi vežu se brojne afere.

Ribnjak Saničani kod Prijedora bio je najveći ribnjak u Bosni i Hercegovini, sa godišnjmi izlovom od 1.500 tona ribe. U ruke Ratkovca je došao 2013.godine, a računi su blokirani već 2016.godine.

Prema podacima portal Capital, od 2017.do 2019.godine ovaj ribnjak je bilježio između 400 i 450 hiljada maraca gubitka godišnje, dok je stečajni upravnik ranije procijenio da se iz imovine ribnjaka mogu pokriti samo troškovi stečajnog postupka.

Policijska uprava Prijedor je podnijela izvještaj protiv Rade Ratkovca, koji je brat od Radojice, kao i protiv Pavla Vurune zbog sumnje da su krivičnim delima u ovom ribnjaku pričinili štetu veću od 760.000 maraka. U martu 2021.godine nad ovim ribnjakom je otvoren stečaj.

Slična situacijaje i sa ribnjacima u Prnjavoru, gdje je stečajni postupak otvoren tokom 2020 godine, a predlagač za stečaj je bila firma “Bisprom”, koja je u vlasništvu Miladina Stanića, šefa kluba poslanika SDS-a u NSRS Miladina Stanića.

U koliko očajnom stanju se nalazi pomenuti ribnjak, pokazalo se i tokom prošle godine kada su uginule ogromne količine ribe, pa se cijeli slučaj pretvorio i u ekološki problem.

Gerila.info

PODIJELI