Vatrogasci Prnjavor: Apel na građane da tokom obavljanja proljećnih radova na uređenju zemljišta ne pale vatru ili spaljiuju nisko rastinje (FOTO)

0
407

Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Prnjavor, zbog povećanog broja intervencija na otvorenom prostoru, apeluje na građane da tokom obavljanja proljećnih radova na uređenju zemljišta ne pale vatru ili spaljivanje niskog rastinja u blizini šume kao i na drugim mjestima gdje usljed nekontrolisanog širenja vatre može doći do požara koji može ugroziti ljudske živote i imovinu.

Zakonom o zaštiti od požara (,,Službeni glasnik Republike Srpske” , broj 94/19) zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljen sprečavanja širenja vatre.

Ovim Zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.

Obzirom da je čovjek najčešći uzročnik požara, samo svjesnim ponašanjem i brigom za okolinu možemo smanjiti nastajanje takvih požara.

Pozivamo građane da ukoliko dođe do nekontrolisanog širenja vatre ili uočavanja požara, odmah pozovu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 1️⃣2️⃣3️⃣

PODIJELI