Domaća lubenica na trpezama krajem jula

0
413

Domaća lubenica ove godine će kasniti na trpeze kupaca za dvadesetak dana, od uobičajenog perioda kada smo na nju navikli – polovinom jula. Razlog je kišoviti jun i zakašnjela sadnja.

Pero Rudonjić iz prnjavorskog prigradskog naselja Lužani, jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača bostana u prnjavorskoj opštini, u proizvodni lubenice obilježava mali jubilej – cijelih 20 godina od kako se bavi tim poslom.

I ove godine, njiva je puna lubenica, koje će zbog vremenskih neprilika u junu kada je onemogućena sadnja lubenice na vrijeme, berba kasniti dvadesetak dana.

Kupci su, inače, navikli da prve plodove Rudonjićeve lubenice probaju već polovinom jula, odnosno oko Petrovdana, ali moraće malo da se strpe da plodovi dozriju.

– Bilo je svake godine od 12. do 15. jula da beremo lubenicu, ali godina je takva kava je, pa će moja lubenica stići 25. ili 26. jula i biće isto kao i prošle godine najjeftiniji u opštini Prnjavor – kaže Pero Rudonjić, prnjavorski proizvođač lubenice.

Proizvodnja lubenice je Rudonjićeva zanimacija. Priznaje da ne može bez rada sa lubenicom, od proizvodnje rasade do sočnih plodova. Ni ove godine nije žalio ni truda, vremena i novca da proizvede sočne plodove. Uprkos kašnjenju, za sada je, kaže ovaj vrsni lubeničar, zadovoljan kako se stvari na njivi odvijaju.

– Nisam ja radio da zaradim, ja volim to raditi. Već moje godine važu da li ću to raditi sljedeće godine, ali baviću se rasadom, jer je znam proizvesti. Nije mi žao para za dobro sjeme – kaže Rudonjić.

Spečifičnost kod Rudonjićeve proizvodnje je ta što on svoje plodove ne nosi ni na tržnicu ni u markete, već ih rasproda bukvano ispred kuće. Kupaca mu ne fali – oni znaju gdje će ga pronaći.

Što se prinosa tiče, Rudonjić očekuje isti kao i prošle godine od 50 do 70 kilograma po lozi. S obzirom da je proizvođač stpljiv, isto ostaje i kupcima, da se strpe do pred kraj jula, dok bostan ne sazrije za trpezu.

Prilog o lubenicama Pere Rudonjića pogledajte u poljoprivrednoj emisiji “Zemlja, izvor života” u nedjelju 10,00.

(TV K3)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here