Savić i Živković ukrštaju koplja u septembru

0
380

Aktuelni predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić i njegov protivkandidat sa posljednjih izbora za prvog čovjeka BORS-a, koji su održani početkom septembra 2014. godine, pukovnik Vlado Živković ponovo će ukrstiti koplja i voditi borbu za funkciju predsjednika.

Prije nepunih pet godina, odnosno 3. septembra 2014. godine, Savčić je na izbornoj sjednici Skupštine u Brodu od ukupno 135 dobio podršku 98 delegata, dok je za Živkovića glasalo 35 delegata, a dvojica su bila suzdržana. Kako sada stvari stoje, borba će ove godine biti neizvjesnija, jer su i Savčić i Živković dobili zvaničnu podršku po nekoliko regija, pa su tako borci iz Semberije, Hercegovine i sarajevsko-romanijske regije zvanično predložili Savčića za još jedan mandat na čelu BORS-a, dok bi Živkovića na tom mjestu radije vidjeli predstavnici boraca iz mrkonjićke i prnjavorske regije. U nekoliko opštinskih boračkih organizacija nisu sprovedeni izbori i nisu izabrani delegati za Izbornu skupštinu, zbog čega pojedine regije nisu zvanično predložile ni svoje kandidate za predsjednika BORS-a.

General Savčić kaže da je upravo zbog toga odgođena izborna sjednica Skupština, koja je trebalo da bude održana do 30. juna.

– U 14 lokalnih boračkih organizacija ili nisu održani izbori ili nisu dostavile izbornu dokumentaciju. Zbog toga je statutarna komisija izbornu sjednicu skupštine odgodila za septembar – objašnjava Savčić.

On dodaje da počinju godišnji odmori i da bi zbog toga u pitanje mogao da dođe i kvorum na Skupštini, te da je i to jedan od razloga odgađanja.

– Do sada su se izbori u BORS-u uvijek održavali u godinama opštih izbora i zbog toga su naše izborne aktivnosti često pogrešno tumačene i čak i zloupotrebljavane pa smo donijeli odluku da izađemo iz izborne godine – kaže Savčić.

S druge strane Vlado Živković nije želio da govori o izborima u BORS-u, zato što, kako je rekao, iz principijelnih razloga ne želi putem medija da vodi kampanju i uputio nas je na predsjednika prnjavorske regije Duška Mitrića.

On je za “Glas Srpske” rekao da podržava odluku da se izbori u BORS-u premjeste iz godina u kojima se održavaju opšti izbori, ali smatra da su do sada morali da budu sprovedeni. Mitrić je potvrdio da je prije dva dana održana sjednica prnjavorske regije i usvojeni zaključci kojima se osporava odluka o odgađanju izborne sjednice Skupštine.

– Mi smo 26. juna dobili obavještenje od predsjednika BORS-a da se sjednica Skupštine, koja je bila zakazana za 30. jun, odgađa za septembar. Smatramo da je odluku o odgađanju mogla da donese samo Skupština, koja je u oktobru prošle godine i donijela odluku da izbori budu 30. juna – kaže Mitrić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here